Murat Kurum: Ulusal Yeşil Finans Stratejisi’ni 2023’e kadar tamamlayacağız
DHA

İklim değişikliği ile yeşil dönüşüm konularının ele alınacağı Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi (EKO İKLİM) bugün, Ankara'da başladı.

ATO Congresium'da gerçekleşen zirvede 10 ayrı alanda 321 konuşmacı söz alacak.

OECD Çevre Bakanları Toplantısı’na katılmak için Fransa’ya giden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum programa video mesaj ile katıldı.

Video mesajına, “Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi’nin ülkemiz, milletimiz, ortak evimiz dünyamız için, Ankara’mız için hayırlar getirmesini temenni ediyorum.” diyerek başlayan Bakan Kurum, 2053 yılı net sıfır emisyon hedefinin üzerinde durarak Ulusal Yeşil Finans Stratejisi hakkında açıklamalarda bulundu.

“MÜCADELE GÖSTERMEK MECBURİYETİNDEYİZ”

Son 20 yılda 7 bin 500 büyük doğal afet gerçekleştiğini ve 1,2 milyon insanın bu afetlerde hayatını kaybettiğini hatırlatan Bakan Kurum, açıklamalarını şu ifadeler ile sürdürdü:

“Felaketler küresel ekonomiyi vurmuş, olumsuz etkisi de tam 3 trilyon doları aşmıştır. İklim değişikliği ülkemizde de son yıllarda giderek etkisini, şiddetini arttırmaktadır. Giresun, Ordu, Rize, Bartın, Sinop ve Kastamonu'da sellerle, Antalya ve Muğla'da yangınlarla karşı karşıya kaldık. Biz Türkiye olarak Ankara Congresium’da, ki siz kıymetli paydaşlarımızla birlikte aslında son 20 yılda eğitimden sağlığa, sanayiden tarıma, enerjiden çevre ve şehirciliğe kadar hemen hemen her alanda büyük bir başarı hikâyesi yazdık.

Bu başarıyı iklim değişikliği ile mücadele ve uyum noktasında da göstermek mecburiyetindeyiz. Türkiye bugün toplumun her kesiminin fikrini alan, şeffaf, katılımcı, verimli bir gayretin içerisindedir.

Murat Kurum: Ulusal Yeşil Finans Stratejisi’ni 2023’e kadar tamamlayacağız

"İKLİM ŞURASINI 217 TARİHİ POLİTİKA ÖNERİSİYLE TAMAMLADIK"

Bunun en kıymetli nişanesi hiç şüphesiz Türkiye'nin ilk iklim şûrasının düzenlenmiş olmasıdır. Şûramıza akademisyenlerimizden özel sektörümüze, sivil toplum kuruluşlarımızdan sanatçılarımıza, çiftçilerimizden iş insanlarımıza kadar bini aşkın katılımcı ve panelist iştirak etmiştir.

En kıymetlisi de 209 üniversitemizden katılan iklim elçilerimiz ile birlikte düzenlediğimiz gençlik oturumu ile başlayan şûramızı, 7 temel başlıkta, 217 tarihî politika önerisiyle tamamladık."

Murat Kurum: Ulusal Yeşil Finans Stratejisi’ni 2023’e kadar tamamlayacağız

İKLİM ŞURASI'NDAN ÇIKAN 7 BAŞLIK

Konya'da düzenlenen Türkiye'nin ilk İklim Şurası'nı 7 temel başlıkta ve 217 tarihi politika önerisiyle tamamladıklarını hatırlatan Bakan Kurum, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“İlk kez bu buluşma vesilesiyle; ekonomi ve iklim özelinde öne çıkan, özel sektörümüzün dikkatle beklediği 7 önemli başlığı sizlerle paylaşmak istiyorum. Birincisi, 2053 net sıfır emisyon hedefi için ihtiyacımız olan 'Ulusal Yeşil Finans Stratejisi'ni inşallah 2023 yılının sonuna kadar tamamlayacağız.

Murat Kurum: Ulusal Yeşil Finans Stratejisi’ni 2023’e kadar tamamlayacağız VİDEO

"İKLİM-FİNANSMAN ÇALIŞMA GRUBU'NU 2022 YILININ İLK YARISI BİTMEDEN KURACAĞIZ”

İkincisi, kamu, özel sektör ve akademisyenlerimizden müteşekkil 'İklim-Finansman Çalışma Grubu'nu 2022 yılının ilk yarısı bitmeden kuracağız. Üçüncüsü, 'İklim-Finans Çalışma Grubu'muz, sektörlerimizin ihtiyaç duyacağı finansman ve teşviklere ilişkin kriterleri belirleyecek ve özel bir rehber hazırlayacak. Dördüncüsü; yeşil kredi, yeşil fon, yeşil finansal kiralamaya dair uluslararası standartlarda uyumlu altyapıyı da inşallah 2024 yılı başına kadar kurmuş olacağız.

Murat Kurum: Ulusal Yeşil Finans Stratejisi’ni 2023’e kadar tamamlayacağız

“KIRILGAN SEKTÖRLERİMİZİ KORUYACAĞIZ”

Beşincisi, yeşil ve sürdürülebilir yatırımların finansmanını en yüksek seviyeye çıkarmak istiyoruz. Bunun için de yeşil tahvil, kira sertifikası ve diğer sermaye araçları piyasalarını ulusal çapta geliştireceğiz. Altıncısı, iklim değişikliğinin etkilerine karşı kırılgan sektörlerimizi koruyacağız.

“ULUSAL EMİSYON TİCARET SİSTEMİ'Nİ KURACAĞIZ”

Potansiyel tüm riskleri bu çerçevede belirleyeceğiz ve buna göre hareket edeceğiz ve yedinci olarak da Avrupa Yeşil Mutabakatı'na ki baktığınızda ticaretimizin şu an yüzde 50'den fazlasını Avrupa Birliği ülkelerine yapıyoruz dolayısıyla bu mutabakata güçlü bir uyum sağlamak için Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi'ni kuracağız. Karbon fiyatlama mekanizmasından elde edilecek gelirle de sanayicimizin temiz üretimlerini destekleyeceğiz.”

"İKLİM DOSTU EKONOMİ SEFERBERLİĞİ ARTIK BAŞLAMIŞTIR"

Bakan Kurum, video mesajını şu ifadeler ile sonlandırdı:

“Değerli dostlar bundan 500 yıl önce tarihin ilk çevre nizamnamesini yayınlayan, 600 yıl önce hayvanlar için hastaneler kuran biziz. Suyu evlere ulaştırmak için kanallar açarak tarihin ilk çevreci mühendislik çözümlerini üreten biziz. Geri dönüşümün, atık üretmeyen evlerin ilk örneklerini uygulayan bizim medeniyetimiz. Ben şuna yürekten inanıyorum ki; Yeşil Dönüşüm gibi büyük bir devrimi de yine biz, yine bu medeniyetin varisleri gerçekleştirecektir.

Cumhurbaşkanımızın liderliğinde güçlü bir Türkiye için iklim dostu ekonomi seferberliği artık başlamıştır.

"TÜRKİYE 2053’TE DÜNYANIN YEŞİL EKONOMİ MERKEZİ OLACAKTIR”

Türkiye bu seferberliği zirveye taşımak için yenilenebilir enerji, iklim dostu şehircilik gibi katma değeri yüksek sektörlere artık tüm gücüyle yönelmiştir ve Türkiye Cumhuriyeti güçlü altyapısıyla 2053’te dünyanın yeşil ekonomi merkezi olacaktır.

Ben Eko İklim Zirvesi’ndeki tüm dostlarımızın ülkemizin yeşil kalkınma devrimine en kıymetli katkıları sağlayacağına yürekten inanıyorum. Programda emeği geçen herkesi bir kez daha tebrik ediyor, bütün katılımcılara başarılar diliyorum.”

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE DE GÖSTERMEK MECBURİYETİNDEYİZ”

Son 20 yılda 7 bin 500 büyük doğal afet gerçekleştiğini ve 1,2 milyon insanın bu afetlerde hayatını kaybettiğini hatırlatan Bakan Kurum, açıklamalarını şu ifadeler ile sürdürdü:

“Felaketler küresel ekonomiyi vurmuş, olumsuz etkisi de tam 3 trilyon doları aşmıştır. İklim değişikliği ülkemizde de son yıllarda giderek etkisini, şiddetini arttırmaktadır. Giresun, Ordu, Rize, Bartın, Sinop ve Kastamonu'da sellerle, Antalya ve Muğla'da yangınlarla karşı karşıya kaldık. Biz Türkiye olarak Ankara Congresium’da, ki siz kıymetli paydaşlarımızla birlikte aslında son 20 yılda eğitimden sağlığa, sanayiden tarıma, enerjiden çevre ve şehirciliğe kadar hemen hemen her alanda büyük bir başarı hikâyesi yazdık. Bu başarıyı iklim değişikliği ile mücadele ve uyum noktasında da göstermek mecburiyetindeyiz.

Türkiye bugün toplumun her kesiminin fikrini alan, şeffaf, katılımcı, verimli bir gayretin içerisindedir. Bunun en kıymetli nişanesi hiç şüphesiz Türkiye'nin ilk iklim şûrasının düzenlenmiş olmasıdır. Şûramıza akademisyenlerimizden özel sektörümüze, Sivil Toplum Kuruluşlarımızdan sanatçılarımıza, çiftçilerimizden iş insanlarımıza kadar bini aşkın katılımcı ve panelist iştirak etmiştir. En kıymetlisi de 209 üniversitemizden katılan iklim elçilerimiz ile birlikte düzenlediğimiz gençlik oturumu ile başlayan şûramızı, 7 temel başlıkta, 217 tarihî politika önerisiyle tamamladık.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)