NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Bu Putin'in savaşıdır
ensonhaber.com

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Savaşın 9'uncu gününde açıklamalarda bulunan Stoltenberg, Ukrayna'yı yıllardır desteklediklerini ve farklı alanlarda desteklediklerini aktardı.

Savaşın daha kötü bir boyuta ulaşacağını dile getiren Stoltenberg, bunun bedelinin de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ödetileceğini belirtti.

"RUSYA ÇOK AĞIR BEDEL ÖDEYECEK DEDİK"

Putin'in yanlış hesaplamalar yaptıklarını söyleyen Stoltenberg, hiç olmadığı kadar güçlü olduklarının altını çizerek, "Biz aylarca bunun uyarısını yaptık. Başka Putin'in Ukrayna'yı işgal etmek için hareket ettiğini söyledik. Aynı şekilde Rusya çok ağır bedel ödeyecek dedik. Rusya bu bedeli ödemeye başladı. Bu Başkan Putin'in savaşıdır. Kendi planladı." dedi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Bu Putin'in savaşıdır VİDEO

NATO, ASKERİ DESTEK VERMEYECEK

Geçtiğimiz günlerde Stoltenberg tarafından yapılan açıklamada NATO'nun savaşta bir taraf olmadığı belirtilmiş, Ukrayna'ya asker gönderilmeyeceği ve hava sahasına girilmeyeceği açıklanmıştı.

RUSLAR BAŞKENTE KADAR İLERLEDİ

Bu süreçte Rus birlikleri, Ukrayna sınırlarında birçok kenti ele geçirmeye devam etti. Ülkenin doğusundaki ilerleyişini sürdüren Rus birlikleri, başkent Kiev'e yakın noktalarda gücünü artırdı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Bu Putin'in savaşıdır

"TEMEL HEDEFİMİZ 30 ULUSU GÜVENDE TUTMAK"

Stoltenberg'ün açıklamalarının devamında şu ifadeler yer aldı:

Karada, denizde ve havada tüm güçlerimizi kuvvetlendiriyoruz. 130'dan fazla jet yüksek hazırlıkta tutuluyor. 200 gemi Akdeniz ve Karadeniz'de devriye geziyor. NATO bir savunma ittifakıdır. Temel amacımız 30 ulusu güvende tutmaktır. Biz bu savaşta bir taraf değiliz. Ama bir sorumluluğumuz var.

"DİPLOMASİ KAPISINI AÇIK TUTUYORUZ"

NATO, Rusya ile bir savaş aramıyor. Kremlin'in amacı yeniden bir nüfus alanı oluşturmak. Bu yüzden, Dışişleri Bakanlığı ortaklarımızı nasıl destekleriz diye konuştuk.

Dışişleri Bakanları, NATO'nun Rusya ile ilişkilerinin zamanla nasıl değiştiği konusunda görüş birliği içinde. Diplomasi kapısını açık tutuyoruz.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Bu Putin'in savaşıdır

"PUTİN BİZİ BÖLEMEDİ"

Bu tehlikeli anda hiçbir ülke ve hiçbir kıta tek başına hareket etmemelidir. Putin bizi bölemedi. NATO çok güçlü ve birlik içinde. AB, Finlandiya ve İsveç de bizim toplantımıza katıldı. İki ülke de danışma toplantılarına dahil oldu.

NATO MÜTTEFİKLERİNİN UKRAYNA'YA YARDIMI

Kendisine yöneltilen soruları da cevaplayan Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:

"NATO yıllardır ortaklarımıza ve bize katılmak isteyenlere destek vermeye devam ediyoruz. Gürcistan'da ortak tatbikatlar yapıyoruz. Henüz nihai bir karar verilmedi ancak daha fazlasını yapmaya karar verdik. Güvenlik ve savunma konularını artırabiliriz. Ukrayna'da şunu gördük; risk altında olabilirlerdi, hatta direkt saldırı bile söz konusu olabilir.

NÜKLEER TESİS ÇEVRESİNDEKİ SALDIRILAR

NATO, Gürcistan ve Bosna Hersek'e yıllardır desteğini sürdürmekte. Farklı ortaklarımızla farklı adımlar attık ve şu an geniş çapta bir görüş birliği söz konusu.

Daha faza şey yapılmalı ve özellikle savunma ve güvenlik birimlerini desteklemekte hem fikiriz. NATO müttefikleri elbette Ukrayna'ya destek sağlamakta elbette bu kritik zamanlarda bu desteğin elzem olduğunu anlıyoruz.

Biz NATO uçaklarını ve askerlerini Ukrayna hava sahasında ya da toprağında görmemeliyiz. Nükleer tesisin etrafına yapılan bu pervasız saldırılar tehlikelidir, bu durumu çok daha tehlikeli hale getiriyor.

Rusya derhal saldırıları sonlandırmalı, askerlerini geri çekmelidir. Putin'in bu savaşı bitirmesi gerekiyor ve çabalar diplomatik hale getirilmelidir.

Potansiyel nükleer tahribatın etkileri de bugün konuşulanlar arasındaydı. Zelenskiy'nin cesareti ve liderliği sayesinden Ukrayna halkı inanılmaz bir direniş gösteriyor.

Ukrayna ordusunun 2014'teki durumuna ve şimdiye bakınca durum çok daha iyi, daha iyi eğitimli haldeler ve bu sayede de başarılı geri püskürtmeyi elde edebiliyorlar.

"UKRAYNA HALKININ CESUR DURUŞU DESTANSI"

Ukrayna halkının cesur bir şekilde Putin'in güçlerine karşı durması gerçekten destansı, biz Ukrayna'yı desteğe devam edeceğiz. Ukrayna'ya bütün dünyadan destek yağmakta Rusya kınanmakta.

AYRINTILAR GELİYOR...

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Bu Putin'in savaşıdır