ensonhaber.com

Türkiye'nin gündeminde uzun süredir bir sorun olarak yer alan sokak köpekleri, nihayet atılacak adımlarla sorun olmaktan çıkacak.

Bu kapsamda AK Parti'nin hazırladığı düzenlemede sahiplendirilemeyen köpeklerin uyutulmasına yönelik madde kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

Kendilerini hayvansever olarak tanımlayan mama lobileri tepki kampanyalarına sosyal medyada başladı...

Konu, bir araya gelen Genel Başkanı Özgür Özel ve Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı nin ortak basın toplantısında da gündeme geldi.

Konu hakkındaki sorulan soruyu yanıtlayan Özel, sorunun çözülmesi için bir fon kurulması gerektiğini söyledi.

TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin katılımıyla Ocak 2020'de bir Meclis araştırma komisyonu kurulduğunu ve buna ilişkin rapor verildiğini hatırlatan Özel, bu raporda uyutma tedbirinin kesinlikle yer almadığını belirtti.

"Hayvan hakları fonu kurulmalıdır"

Özel, "Rapor diyor ki, 'Bir hayvan hakları fonu kurulmalıdır, o fonun gelirleri belediyelerin aldığı emlak, çevre, temizlik vergilerinden aktarılacak paylar, at yarışı, milli piyango gibi şans oyunlarından aktarılacak paylar ve idari cezalardan aktarılacak paylar ile bağışlardan oluşmalıdır. Barınakların, kısırlaştırılmanın yapılmasıyla ilgili harcamaları bu fondan karşılanabilir ve yeterli kaynak sağlanır." dedi.

Özel sözlerine şöyle devam etti:

"Uyutma, son tedbir olarak olarak ifade edilmektedir"

"Uyutma, hasta, tedavi edilemeyen ve saldırganlığı önlenemeyen hayvanlar üzerinde son tedbir olarak zaten bilim insanları tarafından ifade edilmektedir. Bizim yaklaşımımız, TBMM'nin kendi raporuna sahip çıkması ve bu fonun mutlaka kurulması yönündedir.

Okula giden çocuklar, sabah erken vakitte ibadete giden yaşlılar, aracı olmayan, toplu taşımaya erken vakitte ulaşmaya çalışan vatandaşlar açısından bir güvenlik sorunudur. Bu sorun görülmezse ve meseleye bu sorun görülmeden bakılırsa çözüm olmaz.

"Hayvanseverlerin hassasiyeti vardır"

Diğer yandan bu hayvanların yaşam hakkı vardır, hayvan hakkı ve hayvanseverlerin hassasiyeti vardır.

O yüzden kurulacak böyle bir fona çok ciddi bağışların, katkıların yapılabileceği, bu konuda hiçbir sıkıntının olmayacağı da aşikardır. Ama tasarruf tedbirleri konusunda 100 binlerce candan tasarruf edemezsiniz."