Para transferinde saat sınırı kalktı mı? 7/24 EFT sistemi FAST nedir? FAST nasıl kullanılır?
ensonhaber.com

Türkiye Cumhuriyeti Merkezi Bankası'nın yaptığı  açıklamanın ardından yeni geliştirilen ödeme sistemi merak konusu oldu.

TCMB tarafından yapılan açıklamada, FAST adı verilen Fonların Anlık ve Sürekli Transferi yeni ödeme sisteminin detayları hakkında bilgi verildi. FAST ödeme sisteminin hizmete açılmak üzere hazırlıkların tamamlandığı duyuruldu.

FAST, 8 Ocak Cuma gününden itibaren vatandaşların kullanımına açıldı.

Peki, Havale ve EFT saatleri değişiyor mu, yeni ödeme sistemi FAST nedir detayları haberimizde...

EFT SAATLERİ DEĞİŞİYOR MU?

FAST sistemi ile havale ve EFT arasındaki fark ortadan kalkıyor. EFT'de saat 17.00 sınırı ortadan kalkacak ve vatandaşlar 7/24 para transferi yapabilecek.

FAST sisteminin 8 Ocak 2020 tarihinden itibaren pilot uygulama olarak hizmete alındı ve kademeli bir şekilde kullanıma açıldı.

Para transferinde saat sınırı kalktı mı? 7/24 EFT sistemi FAST nedir? FAST nasıl kullanılır?

YENİ ÖDEME SİSTEMİ FAST NEDİR?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni bir ödeme sistemini hizmete açmak üzere hazırlıklarını tamamladığını duyurdu.

TCMB'nin resmi internet sitesinden yapılan duyuruda, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) olarak isimlendirilen bu yeni sistemle vatandaşların, farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini saniyeler içerisinde, 7 gün 24 saat gerçekleştirebileceği vurgulandı.

Merkez Bankası tarafından FAST Sistemine ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"FAST Sistemi ile birlikte, elektronik ödemelerin sisteme kayıtlı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN), telefon numarası ve e-posta adresi ile kolay ve pratik bir şekilde başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sistemi de kullanıma sunulmuştur.

FAST Sistemi, yaygın kullanımının yakından izlenmesi amacıyla, ilk aşamada 50 TL limitli olarak başlatılmıştır. Bu limit, kullanımın yaygınlığına göre kademeli şekilde artırılarak 1000 TL’ye kadar yükseltilecektir.

FAST Sistemi, işlem limitlerinin daha yüksek seviyelere çıkarılması ve karekodlu ödemeler ile ödeme isteme gibi katma değerli yeni özelliklerin de yakın vadede eklenmesiyle, dijital ekonominin bir üst seviyeye taşınmasına önemli katkılar sağlayacaktır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur."

Para transferinde saat sınırı kalktı mı? 7/24 EFT sistemi FAST nedir? FAST nasıl kullanılır?

FAST SİSTEMİ NASIL KULLANILIR?

Anlık ödeme sistemi olan FAST(Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) sisteminde 'Kolay Adres' ile müşterilerine, uzun IBAN numaraları yerine cep telefonu numarası, e-posta veya TCKN gibi bilgileri kullanarak para transferlerini kolaylıkla gerçekleştirmelerini sağlıyor.

FAST sisteminde kullanılacak olan 'Kolay Adres' tanımlamaları ise 2 Kasım tarihinden itibaren İşCep ve İnternet Şubesi üzerinden yapılabilmeye başlandı.

Verilen bilgiye göre, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi ile para gönderiminde IBAN kullanmadan, 'Kolay Adres' kullanılması durumunda öncelikle e-posta, cep telefonu, TCKN, VKN bilgilerinin hesapla eşleştirilmesi gerekiyor.

Eşleştirmenin ardından, sadece cep telefonu, e-posta vb. bilgilerle müşterinin hesabına saniyeler içerisinde para aktarılması mümkün hale geliyor.

Yurtiçinde 7/24 para aktarımı yapmaya imkan sağlayan FAST ile para transferlerinde yeni bir dönem başlamış olacak.

Para transferinde saat sınırı kalktı mı? 7/24 EFT sistemi FAST nedir? FAST nasıl kullanılır?