Rusya Merkez Bankası faizi yüzde 20'ye çıkardı
ensonhaber.com

Ukrayna'ya başlattığı askeri harekat nedeniyle birçok ülke tarafından yaptırımla karşılaşan Rusya'nın para birimi rublenin değeri günden güne düşüyor.

Uygulanan yaptırımlar nedeniyle rublenin değerinin düşmesi ve enflasyonun artmasına karşı Rusya Merkez Bankası'ndan tedbir alındı.

Rusya Merkez Bankası, paradaki değer kaybını önlemek ve enflasyon riskini dengelemek için faiz oranını yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye yükseltti.

PANDEMİ DÖNEMİNDE YÜZDE 4,25 SEVİYELERİNE DÜŞÜRDÜ

Bin 50 baz puan artışla politika faizini yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkaran Rusya Merkez Bankası, salgın döneminde politika faizini yüzde 4,25 seviyesine kadar indirmiş, 2021'in Mart ayından itibaren faizleri kademeli bir şekilde artırmıştı.

Rusya Merkez Bankası faizi yüzde 20'ye çıkardı

PUTİN TALİMAT VERDİ

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, faiz oranının yüzde 20'de sabit kalması talimatını verdi.

Putin, ekonomi kurmaylarıyla bir araya gelerek Rusya Merkez Bankası’nın son verdiği kararla faiz oranının yüzde 20’de sabit kalacağını açıkladı. Rusya’nın Ukrayna saldırılarının ardından Batılı ülkeler başta olmak üzere birçok dünya ülkesi Ukrayna’ya destek olmak için Rusya’ya yaptırımlar uygulamaya devam ediyor. Rusya tarafı, yaptırımlara hazırlıklı olduklarını ifade etmesine rağmen, Rus para birimi yüzde 50’ye varan değer kayıpları yaşıyor.

Bu gelişmelerin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hükümet üyeleri ve ekonomi kurmaylarıyla bir araya gelerek ekonomik gelişmeleri ele aldı. Toplantının ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, faiz oranlarının yüzde 20 düzeyine çıkarıldığını hatırlatarak, “Ekonomik meselelerle ilgili toplantıda Başkan Putin, yüzde 20’ye çıkarılan faiz oranının bu seviyede kalması talimatını verdi” dedi.

DOLAR/RUBLE PARİTESİ 100

Rus rublesinin dolar karşısında yüzde 21,64 değer kaybetmesi üzerine dolar/ruble paritesi 100’e çıktı.

RUS RUBLESİNDE DEĞER KAYBI YÜZDE 20'Yİ AŞTI

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve Batılı ülkelerin yaptırım açıklamalarının ardından Rus rublesinin dolar karşısında değer kaybı yüzde 20'yi aştı. Dolar/ruble paritesi yüzde 21,64 artışla 100 seviyesine gelirken euro/ruble paritesi de yüzde 21,94 yükselişle 113,4'e çıktı.

MOSKOVA BORSASI İŞLEME KAPANDI

Geçen hafta yaklaşık yüzde 25 değer kaybeden Moskova Borsası'nın ise ikinci bir talimata kadar işlemlere kapalı olacağı duyuruldu.