Tam kapanmada mahkemeler ve adliyeler açık mı? Dava ve duruşmalar ertelendi mi?
ensonhaber.com

Dün gerçekleştirilen Kabine Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tam kapanma kararı alındığını duyurdu.

Vaka sayısını 5 binin altına indirmek amacıyla Ramazan bayramını da içine alacak şekilde uygulanacak olan 17 günlük sokağa çıkma kısıtlamasında mahkeme ve adliyelerin durumu merak konusu oldu.

'Yasaklarda mahkemeler açık mı? Tam kapanmada mahkemeler ve adliyeler çalışacak mı?' soruları, vatandaşların gündeminde yerini aldı.

Peki, tam kapanmada mahkemeler ve adliyeler açık mı? Dava ve duruşmalar ertelendi mi? İşte son durum...

TAM KAPANMADA MAHKEMELER VE ADLİYELER AÇIK MI?

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen "Tam Kapanma Tedbirleri" konulu genelgeye göre tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlaması, hafta içi ve hafta sonu ayrımı olmaksızın 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00'da başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00'te bitecek şekilde uygulanacak.

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla Ek'te belirtilen yerler ve kişiler kısıtlamadan muaf tutulacaktır.

Mahkemeler ve adliyeler için zorunlu hal sayılacak durumlar kapsamında olanlar:

Zorunlu müdafi/vekil, duruşma, ifade gibi yargısal görevlerin icrasıyla sınırlı kalmak kaydıyla avukatlar,

Dava ve icra takiplerine ilişkin yapılacak zorunlu iş ve işlemler için adliyelere gitmesi gereken taraf veya vekilleri (avukat) ile mezat salonlarına gidecek ilgililer, yasaktan muaf tutulacak.

Tam kapanmada mahkemeler ve adliyeler açık mı? Dava ve duruşmalar ertelendi mi?

HSK GENEL KURULU'NDAN TAM KAPANMA TAVSİYESİ

HSK Genel Kurulu, 29 Nisan'dan 17 Mayıs'a kadar sürecek tam kapanma döneminde acil işler dışındaki duruşmaların ertelenmesi tavsiyesinde bulundu.

Genel Kurul, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "tam kapanma sürecine" geçileceğinin açıklanması üzerine bugün olağanüstü toplanarak mağduriyet yaşanmaması için yargısal işlemlerle ilgili yapılması gerekenleri görüştü.

Buna göre tutuklu ve acil işler, dava zamanaşımı yakın olan soruşturma ve kovuşturma dosyaları, yürütmenin durdurulması işlemleri ile ivedi sayılacak diğer iş ve işlemler haricindeki ilk derece adli ve idari yargı mercileri ile bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinin yargı yerlerinde icra edeceği duruşma, müzakere ve keşifler, 29 Nisan Perşembe günü saat 19.00'dan 17 Mayıs Pazartesi günü saat 05.00'e kadar ertelenecek.