- Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz Bölgesi'nde ve Türkiye genelinde tarımsal kayıplara neden olan kahverengi kokarcaya karşı kapsamlı bir mücadele programı başlattı.
- Program kapsamında eğitimler verildi, samuray arıcıkları doğaya salındı, feromon tuzakları dağıtıldı ve 1 milyon 8 bin hanede ilaçlama yapıldı.
- Bakanlık, bu zararlıya karşı mücadeleye kararlılıkla devam edileceğini belirtti.
Üreticiye zararı büyük...
Tarım ve Orman Bakanlığı, son yıllarda özellikle Karadeniz Bölgesi’nde fındık, mısır, elma, armut ve sebze üretiminde büyük kayıplara neden olan kahverengi kokarca (Halyomorpha halys) zararlısına karşı Türkiye genelinde geniş çaplı bir mücadele programı başlattı.
İLGİLİ MATERYALLER DAĞITILDI
Eylem planı kapsamında 46 il ve 212 ilçede 1.272 teknik personel görev yapıyor.
Şu ana kadar 69 bin 63 üretici, bin 70 basın mensubu ve 2 bin 160 sektör temsilcisi bilgilendirildi; eğitimlerde 79 bini aşkın materyal dağıtıldı.
Kamu spotlarıyla vatandaşlar da zararlıya karşı bilinçlendiriliyor.
BİYOLOJİK MÜCADELENİN ADI: SAMURAY ARICIĞI
Bakanlık, zararlının doğal düşmanı olan samuray arıcığını üretip doğaya salarak biyolojik mücadele yürütüyor.
2024 yılında 207 bin samuray arıcığı 35 ilde doğaya bırakılmıştı. 2025 yılında hedef büyütülerek 40 ilde toplam 1 milyon 156 bin adet samuray arıcığı salındı.

1 MİLYON 8 BİN HANE İLAÇLANDI
Zararlının popülasyonunu azaltmak için 2025 yılında 82 bin 994 adet feromon tuzak Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine gönderildi.
Kokarcaların kışın boş binalara sığınmasını önlemek amacıyla ise 1 milyon 8 bin hanede ilaçlama yapıldı.
İlaçlamalar, 2025-2026 döneminde de sürdürülecek.
Kahverengi kokarcaya karşı kullanılan zirai mücadele alet ve ekipman alımları Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamına alındı.

"TARIMSAL ÜRETİM GÜCÜNÜ KORUMAK AÇISINDAN STRATEJİK ÖNEME SAHİP"
Ayrıca Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından üretilen sülünler, doğaya salınarak ekosistemin doğal dengesine katkı sağladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, kahverengi kokarca zararlısına karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulayarak, "Kahverengi kokarca ile mücadele, ülkemizin tarımsal üretim gücünü ve üreticimizin emeğini korumak açısından stratejik öneme sahiptir. Eylem planı doğrultusunda çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir" dedi.