Termik santral Türkiye'de nerelerde, hangi illerde var? Türkiye termik santral haritası
ensonhaber.com

Muğla'nın Milas ilçesinde yer alan Kemerköy termik santrali yakınındaki yangın, sabah saatlerinde kontrol altına alınmıştı.

Ancak yangının santrale çok yakın bir bölgede tekrar başladığı belirtilirken Milas Belediyesi, alevlerin santrali tehdit ettiğini açıkladı.

Bu açıklamanın ardından vatandaşlar, termik santraller hakkında bilgi almak için araştırmalarına başladı.

''Termik santral nedir, yanarsa ne olur? Termik santral nerelerde, hangi illerde var?'' soruları yoğun bir şekilde araştırılıyor.

Peki Termik santral nedir, yanarsa ne olur? Nerelerde, hangi illerde termik santral var? İşte Türkiye termik santral haritası...

TERMİK SANTRAL NEDİR?

Termik santraller ısı enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren yapılardır. Santrallerde suyun ısıtılması sonucu buhar ortaya çıkmaktadır. Bu oluşan buharın gücü türbinleri döndürmekte ve bu harekette elektrik enerjisine dönüştürülmektedir.

Çalışma alanları:

Atık ısı kullanımı ve bölge ısıtma sistemleri Isı depolama sistemleri Kömür yakıtlı buhar kazanlarında oluşan cüruflanmanın giderilmesi Kazan tasarımı Termik santral modernizasyon ve yenilenme Termik Santrallerde emreamadeliği düşüren sebeplerin araştırılması Performans görüntüleme sistemleri Simülasyon ve modelleme

Termik santral Türkiye'de nerelerde, hangi illerde var? Türkiye termik santral haritası

TERMİK SANTRAL YANARSA VEYA PATLARSA NE OLUR?

Fosil yakıtlar kullanılarak su buharı oluşturulması ile tribünlerin hareket ettirildiği termik santraller, bu sayede elektrik enerjisi üretiyor. Yani enerji üretiminde nükleer enerji değil, fosil yakıtlardan elde edilen enerjiler kullanılıyor. Bu da olası bir orman yangını içerisinde kalsa dahi söz konusu termik santralde büyük bir patlama olması riskini en aza indiriyor.

Yine böyle bir durumda vatandaşların endişe ve korku yaşamasına neden olabilecek bir radyoaktif sızıntı ihtimali de bulunmuyor. Ancak böyle bir yangından etkilenmesi ve termik santralin çalışmalarına zorunlu olarak ara vermesi durumunda elektrik üretiminde sorun yaşanacağı için elektrik ihtiyacını santralden karşılayan bölgelerde zorunlu elektrik kesintileri yaşanabileceği, bu bölgelere başka kaynaklardan transfer yapılana kadar elektrik verilemeyeceği belirtiliyor.

Termik santral Türkiye'de nerelerde, hangi illerde var? Türkiye termik santral haritası

TERMİK SANTRAL NERELERDE VAR?

Kaynağı ve kurulu gücüne göre Türkiye'de bulunan en büyük 10 termik santrali şunlardır:

Zonguldak Eren (ZETES) Zonguldak İthal Kömür 2.790 MW Afşin – Elbistan B Termik Santrali Kahramanmaraş Linyit 1.440 MW Afşin Elbistan A Termik Santrali Kahramanmaraş Linyit 1.355 MW Cenal Karabiga Termik Santrali Çanakkale İthal Kömür 1.320 MW İSKEN Sugözü Termik Santrali Adana İthal Kömür 1.320 MW İÇDAŞ Bekirli Termik Santrali Çanakkale İthal Kömür 1.200 MW İskenderun Atlas Termik Santrali Hatay İthal Kömür 1.200 MW Soma B Termik Santrali Manisa Linyit 990 MW Kemerköy Termik Santrali Muğla Linyit 630 MW Yatağan Termik Santrali Muğla Linyit 630 MW

Termik santral olan iller

Kurulu gücüne göre Türkiye’de bulunan en büyük 10 termik santral şunlardır:

No

Termik santalin ismi

Bulunduğu şehir

Kaynağı

Kurulu gücü

1

Zonguldak Eren (ZETES)

Zonguldak

İthal Kömür

2.790 MW

2

Afşin – Elbistan B Termik Santrali

Kahramanmaraş

Linyit

1.440 MW

3

Afşin Elbistan A Termik Santrali

Kahramanmaraş

Linyit

1.355 MW

4

Cenal Karabiga Termik Santrali

Çanakkale

İthal Kömür

1.320 MW

5

İSKEN Sugözü Termik Santrali

Adana

İthal Kömür

1.320 MW

6

İÇDAŞ Bekirli Termik Santrali

Çanakkale

İthal Kömür

1.200 MW

7

İskenderun Atlas Termik Santrali

Hatay

İthal Kömür

1.200 MW

8

Soma B Termik Santrali

Manisa

Linyit

990 MW

9

Kemerköy Termik Santrali

Muğla

Linyit

630 MW

10

Yatağan Termik Santrali

Muğla

Linyit

630 MW