TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'dan asgari ücret açıklaması
AA & Ensonhaber

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında resmi süreç devam ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı bu sabah başladı.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığındaki toplantıda, Çalışma Genel Müdürlüğü ve TÜİK'ten gelecek veri ve raporlar görüşülecek.

İşçi ve işveren tarafından pazarlık sürecindeki ilk rakamların telaffuz edilmesi beklenirken, konuyla ilgili ilk açıklama Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol'dan geldi.

"BU YIL ÜÇLÜ İMZA İSTİYORUZ"

Toplantı öncesi konuşarak komisyonun çalışmalarının devam ettiğini belirten Akkol, "Bu sene üçlü imza istiyoruz. Kamunun, Türk-İş'in ve işverenlerin imzaladığı üçlü bir mutabakata ihtiyaç var." diye konuştu.

Dünyanın ve Türkiye'nin kolay zamanlardan geçmediğini, Kovid-19 salgınının sürdüğünü vurgulayan Akkol, "Böyle bir mutabakat uzun yıllardır görülmedi. Bu mutabakatı bu sene yapmak istiyoruz. Kamu destek versin, çalışanların da rızasıyla üçlü imza arayışındayız. Son yıllarda işveren kesimiyle, ondan önce işçi kesimiyle kamunun birlikte imzaladığı yıllar var. Bu yıl hep birlikte imzalamak istiyoruz." dedi.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'dan asgari ücret açıklaması ViDEO

"10 BİNLERCE VERİ ANALİZ EDİLİYOR"

Çok meşakkatli iş yapıldığını belirten Akkol, "Bu çalışmayı da kamu ile Türk-İş ile işçi temsilcilerimizle ve bütün işverenlerle birlikte yapıyoruz. Ben bazı prensiplerimizin tekrar altını çizmek istiyorum. Hakikaten çok meşakkatli bir süreç yönetiliyor. Çalışanların görüşlerini alıyoruz. Anket yapıyoruz. Anlık görüşlerini alıyoruz. Bakanlığımızın bir anketi vardı. Buradan çok istifade ettik, etmeye devam ediyoruz. 10 binlerce satır veri analiz ettik, etmeye devam ediyoruz. Küçük, orta, büyük işletmeleri segment segment analiz ediyoruz. Asgari ücret ile ilgili görüşlerini, taleplerini, önerilerini alıyoruz.

"SÜRECİ HIZLI BİTİRMEK İSTİYORUZ"

Dolayısıyla bizim için en önemli konulardan bir tanesi çok kapsayıcı, herkesin görüşünü aldığımız bir süreç olması. TİSK bütün bu görüşleri aldı ve bu toplantılarda hem devletimizle hem de çalışan kesimi temsil eden Türk-İş'le bunları paylaşıyor olacağız. Bir diğeri hızlı bitirmek istiyoruz. Doğal olarak bu konu çok gündem oluyor. Hepimizi ilgilendiriyor. Asgari ücretli 6 milyon 100 kişi değil onların aileleri, asgari ücrete yakın ücret alanlar, asgari ücrete yakın almasalar da bu ücret zammından olumlu veya olumsuz bir şekilde etkilenecek milyonlar var. Dolayısıyla tüm kamuoyunun ilgisi burada. Uzun vadeli yatırım, istihdam döngüsünü kırmayacak asgari ücret arayışı içerisindeyiz." diye konuştu.

"HEDEFİMİZ DENGELİ BİR ÜCRET"

Akkol, asgari ücretin, toplumun tamamını ilgilendirdiği için başlıca gündem maddesi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Tüm kamuoyunun ilgisi burada. Bu yıl hızlı bir şekilde belirleyelim. Bunu bir gündem maddesi olmaktan çıkaralım arzusundayız. Dengeli bir ücret istiyoruz. Çalışanların enflasyona ezdirilmemesi yönünde hem Bakanlığımızın hem işçi kesiminin hem de işverenlerin bir mutabakatı var. Bu uzun yıllardır görülmemiş bir mutabakat. Çalışanların enflasyon karşısında ezilmeyeceği, dengeyi kaçırmayacak ama diğer taraftan uzun vadeli yatırım ve istihdam döngüsünü kırmayacak bir asgari ücret arayışı içerisindeyiz."

Akkol, işçi, işveren ve kamuyu birbirinden ayrı görmediklerini dile getirerek, "Farklı taraflar olarak nitelendirilsek de işçileri temsil eden Türk-İş, kamuyu temsil eden Bakanlığımız ve işvereni temsil eden TİSK arasında hakikaten kuvvetli bir iş birliği ve uyum var. Bazen mutabık kalamadığımız konular var ama üçlü sac ayağının tarafları olarak ülkemizin geleceği için doğru kararları vermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol'dan asgari ücret açıklaması