Tombala nasıl oynanır? Tombala oyun kuralları nelerdir?
ensonhaber.com

Yılbaşı akşamlarının olmazsa olmaz oyunu tombala, ailelerin özellikle de çocukların ilgi odağı oluyor.

Tombala oynamak için uzun işlemler yapmanıza veya strateji geliştirmenize gerek yok. Tombalada kazanmak için yapmanız gereken tek şey torbadan çıkan sayıları iyi takip etmek. Eğer şanslıysanız, kartınızdaki bütün çinkoları tamamlar ve oyunu kazanırsınız.

Peki tombala nasıl oynanır, oyunun kuralları nelerdir?

TOMBALA NEDİR?

Tombala bir torba içerisinden numaralı taşlar çekilmek suretiyle, üzerinde numara yazılı olan kâğıtlarla oynanan şans oyunları arasında yer alır. Kart üzerinde yer alan tüm numaraların kapatılmasına tombala denir.

Tombala kelimesi dilimize İtalyanca kökenli ‘tombolo’ kelimesinden geçmiştir.

1900'lü yıllara gelindiğinde, matematik profesörü Carl Leffler bu oyun üzerinde çalışıp tombalayı geliştiriyor. Bu yıllarda tombala, çocukların sayıları öğrenmesi için okullarda oynatılır hale gelmiş.

Günümüzde ise tombala, ''bingo" ismiyle tüm dünyaya yayılmış durumda.

Tombala nasıl oynanır? Tombala oyun kuralları nelerdir?

TOMBALA NASIL OYNANIR?

Bezden yapılmış olan bir torba içerisinde 1’den 90’a kadar yazılı olan taşlar veyahut kâğıt parçaları bulunmaktadır.

Oyuna katılım gösteren her oyuncuya bu rakamların rastgele yazılmış olduğu 24 ya da 30 dikdörtgen şeklinde kart dağıtılır.

Karttaki sayılar genellikle 3 sıradan oluşmaktadır. Oyun devam ettiği müddetçe kişi torbasını alır ve rakamları rastgele seçer. Bu kişi rakam seçerken aynı zamanda karta da sahip olabilir.

Torbadan çekilen her bir sayı çekildiği an yüksek sesle söylenir. Söylenen numara eğer oyunculardan birinde veya birkaçında mevcutsa, oyundan önce hazırlanmış olan boş kâğıt ya da karton parçaları vasıtası ile numara kart üzerinde kamufle edilir.

Bir kartın bir satırı üzerinde yer alan tüm numaralar tamamen kapatılmış olursa buna ‘birinci çinko’ adı verilir. Kişi dilediği takdirde bunu yüksek sesle dile getirebilir.

Kart üzerindeki tüm numaraların kapatılmış olması ile de tombala olur ve karttaki numaraların tamamını kapatıp bitirenler ‘tombala’ diye bağırır.

Tombala nasıl oynanır? Tombala oyun kuralları nelerdir?

TOMBALA OYUNU KURALLARI

Oyuncular, torbadan çekilen sayının kendi kartlarında olup olmadığını kontrol ederler. Eğer o sayı kartta bulunuyorsa, sayının üzeri bir kağıt parçasıyla kapatılır. Torbadan çıkan sayı, kartın üzerinde bulunan hiçbir sayıyla uyuşmayabilir.

Torbadan sayılar çekilmeye devam edilir. Eğer kart üzerindeki sıralardan birisi tamamen kapanırsa birinci çinko tamamlanmış olur. Oyuncu dilerse yüksek sesle birinci çinkoyu duyurabilir.

Oyuncular, torbadan taş çekildikçe kartlarındaki sayıları kapamaya devam ederler. İkinci sıra da tamamlanırsa aynı şekilde ikinci çinko duyurulabilir.

Kartındaki üç sırayı da tamamlayan oyuncu tombala yapmış olur ve oyunu kazanır. Bazen iki kişi aynı anda bütün sayıları tamamlayabilir. Bu durumda her iki oyuncu da kazanmış olur.

Birisi tombala dediğinde, hile yapıp yapmadığını anlamak için diğer oyuncular tarafından kartı kontrol edilir.