Türk ve Yunan heyetleri bugün bir araya gelecek
ensonhaber.com

Türkiye ve Yunanistan heyetleri, iki ülke arasında kronikleşen sorun başlıkları için yaklaşık 5 yıl aradan sonra yeniden istikşafi görüşmeler için bir araya gelecek.

TOPLANTININ ADRESİ İSTANBUL

Kritik toplantının adresi İstanbul olurken, Türk heyetinin başında, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal olacak.

Önal'ın yanı sıra istikşafi görüşmelere 2004'ten bu yana katılan ve halen Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürlüğü görevini yürüten Büyükelçi Çağatay Erciyes'in de yer alması bekleniyor.

Yunanistan heyetine ise diplomat Pavlos Apostolidis başkanlık edecek.

Apostolidis, 1984-1987 yıllaır arasında, Yunanistan'ın Ankara büyükelçiliğinde görev yapmıştı..

Türk ve Yunan heyetleri bugün bir araya gelecek

İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELER 2002'DE BAŞLAMIŞTI

İstikşafi görüşmelere, Ege'de yaşanan sorunlara her iki tarafın da kabul edebileceği, "adil, kalıcı ve kapsamlı" çözüm için zemin hazırlamak amacıyla 12 Mart 2002'de Ankara'da başlanmıştı.

İki ülkenin dışişleri bakanlarının müsteşarları arasında yürütülen görüşmelerin sonuncusu olan 60. tur, 1 Mart 2016'da Atina'da yapılmıştı.

Dönemin Yunanistan hükümeti tarafından askıya alınan görüşmeler, bu tarihten sonra siyasi istişareler formatında devam etmiş ancak istikşafi çerçeveye dönmemişti.

Türk ve Yunan heyetleri bugün bir araya gelecek

KITA SAHANLIĞI, ADALARIN STATÜSÜ VE HAVA SAHASI GİBİ KONULAR ELE ALINACAK

İstikşafi görüşmelerde Yunanistan ve Türkiye arasında uzun yıllardır devam eden kıta sahanlığı, adalar ve adaların statüsü ile hava sahası gibi konular ele alınması bekleniyor.

İşte ele alınması beklenen ana başlıklar;

DENİZ YETKİ ALANLARI

Bu başlık altında karasuları ve kıta sahanlığı sorunları yer alıyor. Taraflar arasında deniz sınırı anlaşması bulunmuyor ve mevcut durumda her iki taraf da 6 mil karasuları genişliğine sahip.

Yunanistan, 1982 Uluslararası Deniz Hukuku Sözleşmesi uyarınca karasularını 12 mile kadar çıkarma hakkına sahip olduğunu söylüyor.

Türkiye ise bunu "savaş nedeni" sayıyor. Karasularında olduğu gibi taraflar arasında kıta sahanlığını belirleyen bir anlaşma da bulunmuyor.

SİLAHSIZLANDIRILAN ADALAR

Türkiye, 1923 Lozan ve 1947 Paris antlaşmalarınca silahsızlandırılmış statüde olması gereken Doğu Ege adalarının Yunanistan tarafından silahlandırıldığını ve uluslararası hukukun çiğnendiğini vurguluyor.

Yunanistan, Türkiye'nin 1974 Kıbrıs harekatı sonrasında tüm adalarının tehdit altında olduğunu, egemen bir devlet olarak aldığı kararları Türkiye ile tartışmayacağını kaydediyor.

Türkiye, Ege'de uluslararası anlaşmalarla Yunanistan'a bırakılmamış onlarca adacık ve coğrafi formasyon olduğunu, bunların yasal statüsünün ele alınması gerektiğini kaydediyor. Yunanistan, bu iddiayı reddediyor.

HAVA SAHASI KONUSU

Yunanistan'ın karasuları 6 mil olmasına karşın adaların hava sahasını 10 mil olarak belirlemesi, Türkiye'nin en çok itiraz ettiği konular arasında.

ARAMA KURTARMA BÖLGELERİ

Türkiye, Ege Denizi'nde yaşanabilecek kaza veya benzeri olaylarda Yunanistan ile koordinasyon kurulmasını ve tarafların arama-kurtarma bölgeleri konusunda anlaşmaları gerektiğini kaydediyor.

Yunanistan ise egemenlik sorunu olarak gördüğü bu konuda adım atmak istemiyor.

Türk ve Yunan heyetleri bugün bir araya gelecek