TÜRKİYE DEPREM RİSK HARİTASI AFAD 2023 | Türkiye’de fay hattı geçen iller hangileri?

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta 9 saat aralıkla 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremden Malatya, Hatay, Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman, Adana, Şanlıurfa, Osmaniye, Kilis etkilendi.

Deprem bölgesi ilan edilen bu 10 ilde arama kurtarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Son verilere göre ölü sayısı 16 bin 546’ya yükseldi, yaralı sayısı 66 bin 132. Can kaybının büyük bir kısmı ise Hatay'da.

Türkiye’yi derinden sarsan depremin ardından Türkiye Deprem Risk Haritası araştırılıyor. Peki hangi illerden fay hattı geçiyor? İşte deprem haritasına göre en riskli şehirler…

Türkiye Deprem Risk Haritası

Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor. Deprem haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renkte olanlar ikinci derece riskli bölge, sarı olan iller üçüncü dereceden deprem bölgesi olarak geçiyor.

Birinci derece riskli şehirler

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İkinci derece riskli şehirler

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

Üçüncü derece riskli şehirler

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

Dördüncü ve beşinci derece riskli şehirler

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.