Türkiye'de deprem: İlk uluslararası yardım Azerbaycan'dan geldi
ensonhaber.com

Türkiye'nin birçok şehri, 7.4'lük depremle yerinden oynadı.

AFAD’dan aktarılan bilgiye göre, şu ana kadar 76 kişinin hayatını kaybettiği ve 440 kişinin de yaralı olduğu açıklandı.

Deprem sonrasında taziye mesajları da art arda geldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dördüncü seviye alarmının ortaya koyulduğu ve uluslararası yardımların da geleceğini aktarmıştı.

Azerbaycan'dan ilk yardım

Buna göre Türkiye’deki felakete ilk yardım, kardeş ülke Azerbaycan’dan geldi.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla başlangıçta 370 kişiden oluşan yardım ekibi gönderileceğini duyurdu.

Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı yaptığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatıyla, Türkiye Cumhuriyeti'nde meydana gelen şiddetli depremin etkilerinin ortadan kaldırılması ve arama kurtarma çalışmalarına destek amacıyla hazırlık çalışmaları başlatıldı. Acil Durumlar Bakanlığı'nın başlangıçta 370 kişiden oluşan esnek kurtarma güçlerinin kardeş ülkeye hareket edecek.

Aliyev'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı göndererek “Sayın Cumhurbaşkanı, Değerli Kardeşim, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve kardeş Türkiye'nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberi bizleri derinden üzdü. Bu zor zamanda her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyor, size, hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına, kardeş Türkiye halkına şahsım ve Azerbaycan halkı adına derin hüzünle taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyor, depremin etkilerinin bir an önce ortadan kalkmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Acınız acımızdır

Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a taziyelerini ileterek “Sizin acınız bizim acımızdır. Biz her zaman kardeş Türkiye'nin yanındayız” dedi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu telefonla arayarak meydana gelen şiddetli depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine, Türkiye hükümetine ve halkına taziyelerini ileterek yaralılara acil şifalar diledi.