'Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur' sözü Atatürk'e mi ait?

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İş Forumu'nda Kazak-Türk işadamlarına seslenirken 'Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur' sözünü Atatürk'e mal etti.

ATATÜRK BABAMIZIN DEDİĞİ GİBİ
Nazarbayev, "'Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur' diyen Atatürk babamızın dediği gibi bundan böyle biz daima dost ve akraba kalarak edindiğimiz yüksek amaçlara birlikte ulaşmayı hedeflemeliyiz" dedi, ardından Türk işadamlarını eleştirdi. Ülkesinin büyük yatırımlar yapacağını anımsatan Nazarbayev, 1600 Türk işadamının sadece 1.1 milyar dolar yatırım yaptığını anımsatarak, bundan daha düşük bir rakamın olmadığını söyledi. Gül de Türk işadamlarına "Sayın Nazarbayev'le biz işadamlarına her türlü desteği vermeye hazırız. Bizim döşediğimiz raylarda ilerlemek de işadamlarının işidir. Sayın Nazarbayev, bizim işadamlarımızı benden çok tanıyor. İşadamlarımız bizden çok onların ofisinde bulunmuşlardır" diye seslendi.

PEKİ BU SÖZLER ATATÜRK'E Mİ AİT?
'Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur' sözünün Atatürk'e mal edilmesine şiddetle karşı çıkanların başında 'Türkçü-Milliyetçi' kesimin önde gelen isimlerinden Namık Kemal Zeybek geliyor. Eski Kültür Bakanı Zeybek, bu sözün Atatürk'e mal edilmesinin yanlış olduğunu şu şekilde açıklıyordu 23 ekim tarihinde kaleme aldığı yazısında:

Atatürk döneminde en yakın dost ve müttefikimiz İran'dı... Öyle değil mi?
"Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur" sözünü Atatürk mü söylemiş... Geçiniz... Atatürk döneminde Türkiye'nin dostu olmayan hangi millet kalmıştı?
Diyorum ki "Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur" sözü boş ve anlamsız bir sözdür. Ama "Türk'ün hiç düşmanı yoktur ve kimse Türk'e kötülük yapmak istemez" sözü ondan daha anlamsız ve üstelik tehlikelidir.. "Milletlerin dostları ve düşmanları olmaz, çıkar ilişkileri olur" sözü daha gerçekçidir.
Yine de milletlerin çıkarları aşan dostluk ilişkileri de olur, diyelim. En azından dileyelim, diyorum.

SÖZÜN SAHİBİ NİHAL ATSIZ MI?
Milliyetçi çevrelerin sık sık dile getirdiği bu sözü kimin söylemiş olabileceği ile ilgili olarak bir akıl yürütme yapacak olursak, karşımıza çıkacak en makul isim 'Turancılık' fikrinin temel prensiplerini oluşturan isimlerin başında yer alan Nihal Atsız geliyor. Bizi bu sonuca götüren ise Atsız'ın oğlu Yağmur Atsız'a bir buçuk yaşındayken yazdığı vasiyeti. Nihal Atsız o vasiyetinde 'Türk'ün düşmanlarını'(!) sıralayarak, adeta 'Türk'ün Türk'ten başka dostu yoktur' sözünün sağlamasını yapıyor.

İşte o vasiyette yer alan 'Türk'ün düşmanları':

Yağmur oğlum!

Bugün tam bir buçuk yaşindasın. Vasiyetnameyi bitirdim, kapatıyorum. Sana bir resmimi yadigar olarak bırakıyorum. Öğütlerimi tut, iyi bir Türk ol.
Komünizm bize düşman bir meslektir. Bunu iyi belle. Yahudiler bütün milletlerin gizli düşmanıdır. Ruslar, Çinliler, Acemler, Yunanlılar tarihi düşmanlarımızdır.
Bulgarlar, Almanlar, İtalyanlar, İngilizler, Fransızlar, Araplar, Sırplar, Hırvatlar, İspanyollar, Portekizliler, Romenler yeni düşmanlarımızdır. Japonlar, Afganlılar ve Amerikalılar yarınki düşmanlarımızdır.

Ermeniler, Kürtler, Çerkezler, Abazalar, Boşnaklar, Arnavutlar, Pomaklar, Lazlar, Lezgiler, Gürcüler, Çeçenler içer(de)ki düşmanlarımızdır.
Bu kadar çok düşmanla carpışmak için iyi hazırlanmalı.

Tanrı yardımcın olsun!

Namık Kemal Zeybek'in de hatırlattığı gibi Mustafa Kemal Atatürk zamanında izlenen dış politikalara ve kurulan diplomatik ilişkileri ve Nihal Atsız'ın vasiyetini alt alta yazdığımızda 'Türk'ün Türk'ten başka sözü yoktur' sözünün Nihal Atsız'a ait olması ihtimalinin, en azından Atatürk'e ait olduğu ihtimalinden çok daha yüksek görünüyor.

ENSONHABER.com/ÖZEL