Ukrayna Ankara Büyükelçisi, Türkiye'nin desteğini istedi
ensonhaber.com

Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan kriz, savaşa dönüştü.

Ukrayna'ya Rusya'dan yapılan askeri müdahalelerin beraberinde çeşitli devletlerden Ukrayna'ya destek açıklamaları geldi.

Türkiye'nin de desteğini bekleyen Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye'den beklentilerini ilgili makamlara ilettiklerini açıkladı.

BOĞAZLARIN KAPATILMASINI TALEP ETTİLER

Çanakkale Boğazı'ndan Rus gemilerinin geçişinin Türkiye tarafından engellemesini istediklerini aktaran Bodnar, destek beklediklerini açıkladı.

Ukrayna Ankara Büyükelçisi, Türkiye'nin desteğini istedi VİDEO

"RUS İŞ ADAMLARININ HİSSELERİNE EL KONULSUN"

Boğazların Rus gemilerin geçişine kapatılmasının beraberinde hava sahasında da koruma isteyen Ukrayna, ülkedeki Rus iş adamlarının hisselerine el konulması için çağrı yaptı.

Ukrayna Ankara Büyükelçisi, Türkiye'nin desteğini istedi

"SAVUNMA DESTEĞİ DE ÖNEMLİ"

Mali ve insani desteğin önemine değinen Bodnar, "Hava sahasının ve Rus gemileri için Çanakkale Boğazı'nın kapatılmasını talep ettik. Talebimizi Türk tarafına ilettik. Rus tarafına bir yaptırım uygulanmasını istiyoruz. Özellikle buradaki iş adamlarının hisselerine el konulmasını istiyoruz. Savunma silahlarının temin edilerek bizim savunmamıza yönelik destek de bizim için önemli. Mali ve insani destek de o kadar önemlidir." dedi.

"BÖLGEMİZİN TARİHİNDE BİR İLK"

Bu saldırının dünya savaş tarihinde bir ilk olduğunu dile getiren Bodnar, "Aynı zamanda şu an Türkiye'de bulunan Ukrayna vatandaşlarına da desteğin gösterilmesini istiyoruz. Özellikle korunmaya ihtiyacı olanlara. Bölgemizin tarihindeki gördüğünüz bu olay ilk defa nükleer silaha sahip bir devlet, başka egemen bir devlete açık bir saldırı başlatıyor.

Ukrayna Ankara Büyükelçisi, Türkiye'nin desteğini istedi

"TÜM DÜNYAYI KOALİSYON KURMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Bunun zararını barışçıl halk, kadınlar ve çocuklar görüyor. Tüm dünyayı, koalisyon kurmaya ve özellikle bölgede savaşın genişletilmesini önlemeye çağırıyoruz. Tüm maskeler indirildi ve biz savaş halindeyiz.

Savaş kurallarına uygun bir şekilde tüm dünyayı uyanmaya çağırıyoruz. Bugün Ukrayna hem sizin güvenliğinizi koruyor ve umuyoruz ki tüm Türk halkı, Ukrayna'nın bu haklı davasında Ukrayna'yı destekleyecektir." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinden fotoğraflar - FOTO GALERİ

"24 ŞUBAT'TA DÜNYA GERÇEKTEN DEĞİŞTİ"

Savaşın kontrol altında olduğunu söyleyen Büyükelçi, "Rusya enformasyon savaşı da başlattı. Sosyal medyadan yalan bilgi yayılıyor teyit edin. Durum kontrol altında. Ukrayna ordusunun ve halkının yardımıyla savaşı kazanacağımıza inanıyoruz. Şunu unutmayın 24 Şubat'ta dünya gerçekten değişti. Hepimiz bir savaş içerisideyiz." açıklamasında bulundu.

Montrö Anlaşması'nın devreye sokulması taleplerini ilettiklerini de aktaran Bodnar, "Ukrayna tarafının yardım talebini ve boğazların kapatılması talebini, Dışişleri Bakanlığı'na Türk tarafına ilettim. Türk tarafı, kararını vererek iletecektir. Montrö antlaşmasının 9.'uncu maddesi devreye koyulmalıdır." dedi.

UKRAYNA'YA GİTMEK İSTEYEN VATANDAŞLARA YARDIM TALEBİ

Bodnar, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

"Rusya özellikle savaş makinelerini ve askeri tesisleri kullanmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasındaki destek için teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Zelenskiy ile yapılan telefon görüşmesinde Erdoğan'a yardım talebinde bulunuldu ve dayanışma mesajları alındı. Pratik yardım daha fazla şey gerektiriyor. Hava sahasının kapalı olmasından ve Rusların bizim tesislerimizi bombalamasından dolayı ülkesine varamayacaklara yardım etmek, pratik yardıma giriyor.

İş arkadaşım bu bağlamda Göç İdaresi yetkilisiyle de görüştü. Vatandaşlarımızın sıkıntısı olursa hızla çözüme bağlayabilelim diye. AB Büyükelçileriyle bir araya geldiğimde durumu onlara aktardım. İhtiyaç durumunda vatanlarına ulaşmak isteyen vatandaşlarımıza yardım sağlayabilsinler diye.

Ukrayna ordusunun ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için buradaki Türklerden de yardım geldi. Dayanışma ve destek için teşekkür ediyorum. Türkiye'de Rus diplomatik misyonların önünde protestolara çıkan Türk ve Ukrayna vatandaşlarına teşekkür etmek istiyorum."