Ukrayna, Rusya ile yeniden görüşmeye açık
AA & Ensonhaber

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, Antalya'da düzenlenen görüşmenin ardından kameralar karşısına geçerek önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Kuleba, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un çok fazla isteğinin olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun iki tarafa da eşit söz hakkı verdiğini ifade eden Kuleba, Rusya'nın Ukrayna'dan çekilmesi taleplerini yineledi.

"TESLİMİYET LİSTESİ GİBİ"

Ukraynalı Bakan Kuleba, "Lavrov'un talepleri teslimiyet listesi gibi. Ben çözüm için geldim, Lavrov ise dinlemeye gelmiş. Çabalarımızı sürdüreceğiz. Ülkedeki insani sorunların çözülmesi için çabalarımız sürecek. Eğer çözüm söz konusu olacaksa bu formatta görüşmeleri tekrar yapabiliriz. Ukrayna'daki savaşın bitirilmesi için ben bu görüşmelere devam edeceğim, sivillerin acısına son vermek için devam edeceğim.

Ukrayna, Rusya ile yeniden görüşmeye açık

ÇAVUŞOĞLU ÖNEMLİ BİR ARABULUCULUKTA BULUNDU

Müzakereler 1.5 saat devam etti. Sayın Çavuşoğlu gerçekten çok önemli bir arabuluculukta bulundu. 2 tarafı da konuşturmaya çalıştı. Ben buraya kendi vazifelerimle geldim. Görevim insani koridor oluşturmaktır. Mariupol en zor durumdaki kentimiz." ifadelerini kullandı.

Ukrayna, Rusya ile yeniden görüşmeye açık VİDEO

Ukrayna, Rusya ile yeniden görüşmeye açık

"ÇAVUŞOĞLU, KOLAY OLMAYANI BAŞARDI"

Kuleba'nın açıklamalarının devamında şu ifadeler yer aldı:

"Sayın Çavuşoğlu'na çok teşekkür ediyorum. Kolay olmayanı başardı. Rusya-Ukrayna arasındaki ilk temas oldu. Hem kolay hem zor bir görüşme oldu. Ben de elimden gelenin en iyisini yaptım. Diplomatik bir çözüm bulmaya çalıştım.

Ukrayna, Rusya ile yeniden görüşmeye açık

ATEŞKES

Mariupol'de bildiğiniz gibi havadan bombalamalar gerçekleşiyor. Bölgeler ateş altında. Bu toplantı insani bir koridorun açılması, bölgedeki sivillerin acılarının sona ermesi için gerçekleşti. Ancak maalesef Lavrov bu konuda bir taahhüt veremedi. Böyle bir konumda değildi. 24 saatlik bir ateşkes konusunu dile getirdik. Bu konuda ilerleme kaydedemedik. Rusya bu konuda karar verecek başka kişilerin olduğunu anlıyoruz.

Ukrayna, Rusya ile yeniden görüşmeye açık

SAVAŞI DURDURMA ÇAĞRISI

Lavrov'un, Rusya'da yetkili kişilerle insani koridor hakkında bir çözüm bulabileceğini umuyorum. Rusya'nın bizim çocuklarımızı düşünerek, ilaçlara ihtiyaçları olduğunu düşünerek 24 saatlik insani koridorun açılması için bir adım atacaklarını düşünüyorum. Biz şu an savaşı durduramayız çünkü Ukrayna sadece savunmada, savaşı biz başlatmadık.

Ukrayna, Rusya ile yeniden görüşmeye açık

NÜKLEER SANTRALLER

Bugün yapmak istediğim son şey, umudu yok etmek. Rus ordusunun ülkemizde öldürdüğü birçok kişi var. Bakan Lavrov ile bunu paylaştım. Rus ordusu girmeden önce nükleer santrallerimiz çalışıyordu. Hiçbir sıkıntı yaşamıyorduk. Daha önce santrallerde hiçbir kural ihlali de yaşanmadı. Rus ordusunun yapabileceği en güzel şey çekilmesidir, nükleer santrallerden uzaklaşmasıdır."

Ukrayna, Rusya ile yeniden görüşmeye açık

Ukrayna, Rusya ile yeniden görüşmeye açık