Vladimir Zelensky BMGK'ya seslendi
İHA

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerine seslendi.

"RUSYA'NIN BARIŞA ZORLANMASI LAZIM"

"Bucha Rusya’nın Ukrayna’daki vahşetinin sadece bir örneği Rusya'nın barışa zorlanması lazım" diyen Zelensky, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"HEMEN HAREKETE GEÇİN"

"Rus ordusu ile DEAŞ arasında fark yok. Rus birlikleri insanları kafalarından vurup kuyulara attı. Siviller arabalarında otururken tanklar tarafından ezildi. Kadınlar çocuklarının gözü önünde tecavüze uğradı. Eğer bu devam ederse ülkeler, yalnızca kendi silahları doğrultusunda güvenliğine sağlayacak. Uluslarası hukuk söz konusu olmayacak. Bu durumda BM kapatılabilir. Sizce uluslarası hukuk dönemi kapandı mı? Öyleyse hemen harekete geçin.

Vladimir Zelensky BMGK'ya seslendi

"RUSYA'NIN NASIL HAZIRLANDIĞINI GÖRMEK İSTEMEDİ KİMSE"

Dünyanın tüm bölgelerinin adil temsil edilmesi lazım. Suriye, Somali Afganistan, Yemen Libya burada yaşananların uzun zaman önce sona ermesi gerekiyordu. Barışı garanti altına alabilirdik. Belki de benim ülkemde bir savaş olmazdı. Eğer tiranlar çoktan durdurulmuş olsaydı. Rusya'nın nasıl hazırladığını görmek istemedi kimse, bu yüzden bu noktaya geldik. Rus ordusu ve rus ordusuna emir verenlerin acil olarak yargılanması gerekiyor. Ukrayna'da yaşananlara göz yumanların acil olarak yargılanması gerekiyor.

"AMACIMIZ BARIŞI SAĞLAMAK"

Mahkemelerin Nürnbergh mahkemelerine benzer yargılamalar yapması gerekiyor. Şimdi artık dolayısyla küresel bir düzenleme çaprısında bulunuyorum. Nasıl reform yapacağız, nasıl garantileri oluşturacağız, devletlerin ülkelerin bünlüpğünü nasıl sağlayacağız bunlara bakmamız gerekiyor. Bizim bir sonraki verimli bir BM kazandırmak için zorluklarla mücadele etmemiz gerekiyor. Saldırganların barışa zorlanması gerekiyor. Eğer prensipler yok edilirse, buna sebep olanların yargılanması gerekiyor. Barışın gücünün dominant olması lazım. Amacımız barışı sağlamak.

Vladimir Zelensky BMGK'ya seslendi

"GÜVENLİK KONSEYİ KARAR ALACAK, NASIL ALACAĞINIZI BİLMİYORSANIZ 2 ŞEY YAPABİLİRSİNİZ"

Biz Ukraynalılar bu ülkeyi boşalttığımızda 1000'den fazla kişi bizimleydi. Ukrayna Afganlara yardım etti. Biz ihtiyacı olanlara yardım tahsis ettik. Tüm insanlara yardım etmeye çalıştık. Dünya eğer ihtiyacı olanları korusaydı daha güvenli bir yer olurdu.

Güvenlik Konseyi karar alacak. Nasıl alacağınızı bilmiyorsanız 2 şey yapabilirsiniz: Ya Rusya'yı sistemden çıkarırsınız ve onlar kararları bloke edemez ve biz de barışı sağlamak için elimizden geleni yaparız, ya da bir başka opsiyon ise nasıl reform sağlayabiliriz bunu lütfen bize gösterin biz de buna göre adımlarımızı atalım."

Vladimir Zelensky BMGK'ya seslendi

Vladimir Zelensky BMGK'ya seslendi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)