ensonhaber.com

Kahramanmaraş merkezli deprem 11 ili ve 13,5 milyon vatandaşı olumsuz etkilerken, depremzedelerin içinde bulunan çocukların durumu merakla izleniyor.

Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz, Ensonhaber'den İlker Koç'un depremzede çocuklara ilişkin ne tür çalışmalar yapıldığı sorusunu yanıtlayarak, depremden olumsuz etkilenen çocuklara destek vermek için sahada olduklarını belirtti.

"Edirne'den Kars'a kadar binden fazla insani yardım gönüllüsü çalışmaya devam ediyor"

Yılmaz, bir ihtisas kurumu olduklarını ancak öncelikle depremde açılan yaraları sarmak için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, faaliyetlerini şu sözlerle aktardı:

Biz ihtisas kurumuyuz. Yetim çocuklarla ilgileniyoruz. Biz de Yetim Vakfı olarak elimizden geldiğini yapmaya çalışıyoruz. Depremin ilk gününden bu yana insani yardım organizasyonunu yapmaya çalışıyoruz. Adıyaman'ın köyleri ve dağ köylerinde yaklaşık 300 tır yardım malzemesi dağıtımı yapıldı. Edirne'den Kars'a kadar binden fazla insani yardım gönüllüsü çalışmaya devam ediyor. Tırlar geliyor. Tasnif ediliyor. Bölgelerden gelen talep doğrultusunda dağıtımlar gerçekleştiriliyor.

Çocukların psikolojisini gözeten uygulamalar yürütülüyor

Yılmaz, depremzede çocukların psikolojisini gözeten uygulamalar yaptıklarını belirterek, şu bilgileri aktardı:

Çocukların afetle ilgili travmalarını atlatabilmeleri uzun aylar alacak. Vakıf bu anlamda psikososyal çalışmalar yapıyor. Şu anda Hatay, Malatya, Kilis, Adıyaman ve Gaziantep olmak üzere 5 ilde bu çalışmalara başladık. Bundan sonraki dönemler için de uzun süreli planlar yapıyoruz. Çocukların oyunlarla ve kendi yaş gruplarına uygun uygulamalarla terapi edilmesi bekleniyor. Bunun için uzman psikologlarımız var. İstanbul'da binden fazla psikoloğumuz bölgeye gelmek için can atıyor. Biz de hızlı bir şekilde bölgelere intikalini sağlıyoruz.

"Şu ana kadar depremzede çocuklarla ilgili bir mağduriyet bilgisi almadık"

Yetim Vakfı Başkanı Murat Yılmaz, depremdeki çocukların kayıp durumları ile ilgili soruya yanıt olarak, çocukların mağdur edildiğine dair bir haberinin kendilerine ulaşmadığını belirtti.

Depremde sahipsiz kalan çocuklarla ilgili yapılması gerekenler:

Murat Yılmaz, depremde sahipsiz kalan çocuklarla ilgili yapılması gerekenleri de şöyle aktardı:

Bize olumsuz bir kayıt ulaşmadı ancak kayıp çocuklardan da bahsediliyor. Çocukların korunması çok önemli. Bu konuda Yetim Vakfı olarak bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Mesela sokakta kaybolduğunu hissettiren veren ya da yanında bir refakatçısı olmayan çocukların özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı birimlere teslim edilmesi, yalnız bırakılmaması ve bölgelerdeki en yakın güvenli bir ortama ulaştırılması ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Malumunuz, afet bölgesindeki yurtlardaki çocuklar Aile Bakanlığı’mız tarafından güvenli bölgelere intikal ettirildi. Fakat 1.200'den fazla çocuğun refakatcısız kaldığı bilgisi var. Bu rakam artabilecektir.

"Bütün vatandaşlar dikkatli olmalı"

Dünyada çocuklara yönelik olarak organ mafyaları, fuhuş mafyaları, dilendirici şebekesi, madde bağımlı çeteler ve misyoner örgütler olduğu bir vaka. Deprem ya da doğal afet, bu birimler için uygun ortam oluşturuyor. Bütün vatandaşlar dikkatli ve bilinçli olmalı. Çocuklarımızı bu anlamda korumak çok önemli.

Koruyucu aile olmanın şartları var

Çocuklar için koruyucu ailelerin sıraya girdiğini de belirten Yılmaz, bu konuda daha önce uygulanan soruşturma gibi uygun görülme kriterlerin devam ettiğini ve yapılacak işlemlerin Bakanlık prosedürlerine bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.