Güneydoğu Anadolu'nun vazgeçilmezi: Mırra
AA

Acı tadı nedeniyle sıra dışı lezzet olarak nitelendirilen kahve çeşitlerinden mırra, Güneydoğu Anadolu illerine gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Mırra'nın yapımı, yeşil kahve çekirdeklerinin iyice kavrulup, havanda öğütülmesiyle başlıyor.

Daha sonra gümgüm adı verilen büyük cezve içinde, mangaldaki közde yaklaşık 2 saat kaynatılan kahve, belli aşamalarda telvesinden ayrıştırılıyor.

HAZIRLANIŞI

Kaynadığı sırada birkaç kez süzme, kahve ve su ekleme işlemi gören karışım, tortusundan ayrıldıktan sonra kaküle ile bir süre daha kaynatıldıktan sonra servis için bakır işlemeli, ibriğe benzeyen cezveye aktarılıyor. Bu işlemler dolayısıyla mırranın hazır hale gelmesi 3 saati aşıyor.

Güneydoğu Anadolu'nun vazgeçilmezi: Mırra

BİRLİK DUYGUSU PEKİŞTİRİLİYOR

Geleneksel olarak kulpsuz, küçük tek bir fincan ile ikram edilen mırranın servisinde, saygıya önem veriliyor.

Mırra, yaşlıdan gence doğru sunuluyor, böylece birlik duygusunun pekiştiğine inanılıyor.

Güneydoğu Anadolu'nun vazgeçilmezi: Mırra

ÖZEL GÜNLERDE İKRAM EDİLİYOR

Zahmetli yapımı nedeniyle her zaman bulunamayan, geçmişte düğün, taziye gibi özel günlerde ikram edilen mırra, talep üzerine artık kafe ve benzeri işletmelerde yer almaya başladı.

Merkez Artuklu ilçesinde Mehmet Öncel, tarihi Sokul Bakar Çarşısı'nda otantik çay ocağında geleneksel şekilde mangal ateşinde yaptığı mırrayı, müşterilerine sunuyor.

Özellikle, kış aylarında mangal ateşinde bir yandan mırra pişirilirken, diğer yandan da dost sohbeti yapılıyor, türküler seslendiriliyor.

Güneydoğu Anadolu'nun vazgeçilmezi: Mırra

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)