Ham petrol devi Rusya rafineri krizinin etkisiyle benzin ithal ediyor

Ukrayna'nın Rusya'nın enerji altyapısına yönelik saldırıları, ülkedeki rafineri faaliyetlerini olumsuz etkiledi. Rafinerilerdeki üretim düşerken Rusya, iç piyasadaki yakıt ihtiyacını karşılamak için benzin ithalatını artırdı.

Ensonhaber / AA
Ham petrol devi Rusya rafineri krizinin etkisiyle benzin ithal ediyor
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

S&P Global Energy verilerine göre, Rusya'da rafinerilerde işlenen ham petrol miktarı, temmuz ayında günlük ortalama 3,7 milyon varile geriledi. Bu rakam, geçen yılın ortalamasının yüzde 28 altında kaldı.

Rafinerilerdeki düşüş benzin üretimine de yansıdı. Temmuz başında benzin üretiminin ülkenin mevsimsel iç talebinin yaklaşık yüzde 65'ini karşılayabildiği belirtilirken, bazı bölgelerde akaryakıt satışlarına sınırlamalar getirildi.

1 MİLYON VARİLDEN FAZLA BENZİN İTHAL EDİLDİ

Rusya, iç piyasadaki arz sıkıntısını azaltmak için benzin ihracatına yönelik geçici yasağı, 31 Ocak 2027'ye kadar uzattı. Bunun yanı sıra petrol şirketlerinden yakıt sevkiyatlarını artırmaları istendi.

S&P Global Commodities at Sea ve Kpler verilerine göre Rusya, temmuz sonundan bu yana deniz yoluyla 1 milyon varilden fazla benzin ithal etti.

Hindistan'dan Mısır üzerinden Rusya'ya 1 milyon 6 bin varil benzin gönderilirken, Fas'tan yüklenen yaklaşık 300 bin varillik benzin kargosu da ülkeye ulaştı. Rusya ayrıca Belarus ve Kazakistan'dan da benzin tedarik etti.

PETROL ÜRÜNLERİ İHRACATI GERİLEDİ

Rusya'nın rafineri faaliyetlerindeki aksamalara rağmen ham petrol ihracatı devam etti. Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, ülkenin petrol ürünü ihracatı temmuzda, önceki aya göre günlük 400 bin varil azalarak 1,4 milyon varile geriledi.

Ham petrol ihracatı ise aylık bazda günlük 200 bin varil düşerek 5,6 milyon varile inse de geçen yılın aynı dönemine göre günlük 800 bin varil arttı.

Uzmanlar, rafinerilere yönelik saldırıların devam etmesi halinde Rusya'nın daha fazla petrol ürününü iç piyasada tutmak ve benzin ile motorin ithalatını artırmak zorunda kalabileceğine dikkati çekiyor.

Bu durumun küresel petrol ürünleri piyasasında arzı sıkılaştırabileceği ve özellikle Avrupa'da motorin piyasası üzerindeki baskıyı artırabileceği değerlendiriliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)