HDP'li Mithat Sancar'a emniyet müdüründen efsane cevaplar
ensonhaber.com

HDP'li vekiller, bugün Taksim Meydanı'nda toplanarak, İstiklal Caddesi'ne doğru Leyla Güven ve teröristbaşı Apo için yürümek istedi. Polis ise vekillere izin vermedi. Grubun, yürüyüş öncesinde kolluk kuvvetleriyle konuşması, kameralara yansıdı.

HDP grubunun başında olan TBMM Başkanvekili Mithat Sancar ile emniyet müdürünün konuşması dikkat çekti. Emniyet müdürü tüm sakinliğiyle, Sancar'ın savunduğu düşüncelere karşılık verdi, yürüyüşün yapılamaması gerekçesini anlattı.

İkilinin arasındaki konuşma, şu şekilde gelişti:

SİZE DEĞİL SOKAK HAYVANLARI İÇİN YÜRÜYÜŞE DE İZİN YOK

Emniyet Müdürü: 2911'e* göre gösteri ve yürüyüş alanlarımızdan değil. Dolayısıyla biz bu tür yürüşlere izin vermiyoruz. Bu size karşı, bu harekete karşı değil. Sakın yanlış anlamayın, bugün sokak hayvanları için de bir yürüyüş olsa, çevreyle ilgili de bir yürüyüş olsa biz buna, Taksim'de 2018 Ağustos'tan beri izin vermiyoruz. Sizden de bu konuda anlayış istiyoruz.

Mithat Sancar: Bu 2911'e* göre değil, Anayasa'ya göre bizim hakkımız. Sadece biz milletvekilleri olarak yürüyeceğiz ve görüş açıklayacağız. 2911'i Anayasa'ya aykırı bir şekilde yorumlamanız doğru olmaz.

Taksim'de polisten HDP'lilere ayar VİDEO

E.M: Sayın Vekilim, ben görüş açıklamanıza bir şey demiyorum ama bu görüşü Taksim'de, İstiklal Caddesi'nde yürüyerek yapmanızı uygun görmüyoruz. Ben size izin verirsem, sizden önce açıklama yapmayanlara haksızlık yapmış olurum veya sizden sonra gelenlere de izin vermem gerekir. Bizler; yüce Meclis'i, sizi temsilen görev yapan kamu görevlileriyiz. Lütfen bizi rahatlatın.

HDP'li Mithat Sancar'a emniyet müdüründen efsane cevaplar

BİZ DE SİYASAL OKUDUK, ANAYASA'YI BİLİYORUZ

M.S: Bu gösteri değil, bizim görüş açıklama ve seyahat etme hakkımız. Sizin yorumunuzu doğru bulmuyorum. Siz 2018 Ağustos'tan beri bir yorum yapıyorsunuz, ben de TBMM Başkanvekili ve Anayasa Hukuku hocası olarak 'bu yorum yanlış' diyorum. Bu Anayasa'ya aykırı bir emirdir, bunu uygulamamanız gerekir.

E.M: Sayın Vekilim, biz de Anayasa'yı okuduk. Biz de Siyasal mezunuyuz, Anayasa'yı Mümtaz Soysal'dan okuduk biliyoruz yani.

* 2911 Sayılı Kanun: Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu. Bu Kanun; toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının kullanılmasında uygulanacak şekil, şart ve usuller ile gerçek ve tüzelkişilerin düzenleyecekleri toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yerini, zamanını, usul ve şartlarını, düzenleme kurulunun görev ve sorumluluklarını, yetkili merciin yasaklama ve erteleme hallerini, güvenlik kuvvetlerinin görev ve yetkileri ile yasakları ve ceza hükümlerini düzenler.