Hem çiçeği hem meyvesi para ediyor: Yılda iki kez kazandırıyor
Türkiye'nin birçok bölgesinde doğal olarak yetişen alıç, hem çiçeği hem de meyvesiyle üreticiler için gelir kaynağına dönüşüyor. İlkbaharda çiçekleri, sonbaharda ise meyveleri değerlendirilen bitki, aynı yıl içerisinde iki farklı ürün elde etme imkanı sunuyor.
Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetişen alıç, tarımsal üretimde alternatif gelir kaynaklarından biri.
Genellikle sonbaharda olgunlaşan meyveleriyle bilinen bitkinin ilkbaharda açan çiçekleri de ekonomik değer taşıyor.
Çiçeklerinden bitkisel ürünler, meyvelerinden ise reçel, marmelat ve çeşitli gıda ürünleri hazırlanabiliyor.
Aynı bitkiden yılın iki farklı döneminde ürün elde edilebilmesi kazancı artırıyor.

Yılda iki farklı dönemde hasat ediliyor
Alıç yetiştiriciliğinde ilk hasat dönemi, bitkinin çiçek açtığı ilkbahar aylarında başlıyor. Bu dönemde uygun türlerin çiçekli kısımları dikkatli şekilde toplanarak kurutulabiliyor.
İkinci ürün dönemi ise sonbaharda başlıyor. Genellikle eylül sonu ve ekim aylarında olgunlaşan alıç meyveleri, türüne ve yetiştiği bölgenin iklim koşullarına bağlı olarak hasat ediliyor.
Meyveler olgunlaştığında sarı, turuncu veya kırmızı tonlara ulaşabiliyor. Hasat edilen ürünler, kullanım amacına göre taze olarak satışa sunulabiliyor ya da işlenmek üzere ayrılıyor.
Her alıç türü tüketime uygun değil
Türkiye'de doğal olarak yetişen türlerin yanı sıra park ve bahçelerde süs amacıyla kullanılan çeşitleri de bulunuyor.
Uzmanlar, türü bilinmeyen bitkilerin yalnızca görünüşlerine bakılarak tüketilmemesi konusunda uyarıyor.
Alıç yetiştiriciliğinde çiçek ve meyvenin ayrı ürünler olarak değerlendirilebilmesi, üreticiler açısından ek gelir imkanı sağlıyor.
Ancak yıllık kazanç yetiştirilen alıç türüne, ağaç sayısına, verime, işçilik maliyetlerine ve ürünün satış fiyatına bağlı olarak değişiyor.