ensonhaber.com

İsrail'in 7 Ekim'den beri abluka altındaki Gazze Şeridi'ne karşı gerçekleştirdiği hukuk ihlalleri devam ediyor.

Bu ihlallere karşı önemli adımlardan biri de Güney Afrika'dan geldi.

Güney Afrika'dan İsrail'e 'soykırım' davası

Güney Afrika, 29 Aralık 2023'te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhinde dava açarak ihlallerin durdurulmasını istedi.

"Davayı yakından takip ediyoruz"

Davaya dair Türkiye'den de açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, davayla ilgili X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"Gazze'deki felaketin gerçek nedeni İsrail işgali, İsrail'in yayılmacı zihniyeti ve insan haklarını, uluslararası hukuku ve ahlaki ilkeleri tamamen yok sayan eylemleridir. İsrail'in işlediği savaş suçlarının soykırım seviyesine ulaşmış olabileceği yönündeki haberlerden büyük endişe duyuyoruz ve Uluslararası Adalet Divanı’nda devam eden, İsrail'in 1948 Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine dair iddiaların ele alındığı davayı yakından takip ediyoruz. İsrail Hükümeti üyelerinin, dikkatleri işledikleri suçlardan başka yöne çekme çabaları sonuç vermeyecektir."

Lahey'deki duruşma

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Gazze Şeridi’nde “soykırım” yaptığı gerekçesiyle Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail aleyhinde açtığı davanın son duruşması dün görüldü.

Hollanda'nın Lahey kentinde gerçekleştirilen duruşmanın ardından UAD tarafından açıklama geldi.

Açıklamada, soykırım davasında Güney Afrika’nın İsrail'e yönelik talep ettiği ihtiyati tedbir kararlarına ilişkin müzakerelerin başladığı aktarılırken, mahkemenin kararını tarihi daha sonra duyurulacak olan halka açık bir oturumda açıklayacağı belirtildi.