İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Gürcistan'da
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Gürcistan İçişleri Bakanı Sulkhan Tamazaşvili'nin daveti üzerine resmi temaslarda bulunmak üzere Tiflis'e geldi.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Türkiye ile Gürcistan arasındaki güvenlik ve iş birliği gündemini ele almak üzere Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e geldi. Çiftçi'nin ziyareti kapsamında, mevkidaşı Sulkhan Tamazaşvili ile çeşitli temaslarda bulunması bekleniyor.
Çiftçi ve beraberindeki heyet, Tiflis Uluslararası Havalimanı'na gelişinde Gürcistan İçişleri Bakanı Sulkhan Tamazaşvili, Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Mustafa Türker Arı ve diğer yetkililer tarafından karşılandı.
Gürcistan İçişleri Bakanlığındaki ikili ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Çiftçi, Gürcistan’da bulunmaktan ve mevkidaşı Tamazaşvili ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Çiftçi, Türkiye ile Gürcistan’ın tarihi ve köklü geçmişe sahip stratejik ortaklar olduğunu belirterek, gerçekleştirilen görüşmelerde iki ülke arasındaki işbirliği alanlarının karşılıklı olarak değerlendirildiğini söyledi.

“KOMŞULARIMIZIN GÜVENLİĞİNİ DE ÖNEMSİYORUZ”
Çiftçi, iki ülkenin güvenlik alanındaki işbirliğinin sınırların ötesinde de geliştirilmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
“Heyetler arası görüşmelerimizi gerçekleştirdik ve bu çerçevede iki ülke arasındaki, Türkiye ile Gürcistan arasındaki işbirliği alanlarını karşılıklı olarak değerlendirmiş olduk. Biz Türkiye'de kendi güvenliğimizi komşularımızın güvenliğinden de ayrı görmüyoruz. Türkiye'nin güvenliği ne kadar önemliyse komşularımızın güvenliğini de aynı ölçüde önemli ve değerli görüyoruz.”
Zaman zaman Türkiye’de suç işleyen yeni nesil suç örgütü mensuplarının kimlikle geçiş kolaylığından yararlanarak Gürcistan’a geldiğini ve burada barındığını bildiklerini aktaran Çiftçi, ülkeler arasındaki işbirliğinin suç örgütleriyle mücadelede daha da güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Çiftçi, “Bundan dolayı da onlar nasıl suç işlerken sınır ötesini aşıyorlarsa, sınırı aşarak buraya geliyorlarsa biz de ilişkilerimizi sınır aşarak daha da geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

“BU YIL ÜLKEMİZE İADESİ SAĞLANAN KİŞİ SAYISI 438”
Gürcistan makamlarıyla bugüne kadar yürütülen işbirliğinin somut sonuçlar ortaya koyduğunu belirten Çiftçi, Türkiye’ye gerçekleştirilen iadelerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Bugüne kadar Gürcistan makamlarıyla yapmış olduğumuz işbirliği ve güç birliği neticesinde toplamda 866 kişinin ülkemize iadesi ve sınır dışı işlemleri gerçekleştirildi. Sadece bu yıl ülkemize iadesi sağlanan kişi sayısı 438. Bu da karşılıklı işbirliğimizin ne kadar kıymetli ve anlamlı olduğunu gösteriyor. Bundan dolayı da Sayın İçişleri Bakanına teşekkür etmeyi bir borç biliyorum. Bu kıymetli işbirliğinin artarak devam etmesini diliyorum.”
Yeni nesil suç örgütlerinin hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde güvenlik ve huzur ortamını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirten Çiftçi, bu yapıların sınır aşan niteliğine dikkati çekti.
Çiftçi, “Bunlar sınır tanımayan, dijital teknolojilerden beslenen ve karmaşıklaşan yapıları nedeniyle de ülkeler açısından ciddi manada tehditler oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.
Hiçbir ülkenin bu sorunla tek başına mücadele edemeyeceğini vurgulayan Çiftçi, karşılıklı ve operasyonel işbirliğinin artırılması gerektiğini söyledi.
Bu örgütlerin siber dolandırıcılığın yanı sıra uyuşturucu ticareti, iş yeri kurşunlama, haraç isteme, tehdit ve silahlı saldırı gibi eylemlere de karıştığını belirten Çiftçi, Gürcistan ziyaretinin güvenlik alanındaki ortak çalışmaları güçlendirmesi açısından önem taşıdığını kaydetti.

“İŞBİRLİĞİMİZİ DİĞER ÜLKELERLE DE GELİŞTİRECEĞİZ”
Çiftçi, Gürcistan ziyaretinin Türkiye’nin bu ülkeye verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirterek, güvenlik alanındaki temasların farklı ülkelerle de sürdürüleceğini ifade etti.
Çiftçi, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Gürcistan'a yaptığımız bu yüksek düzeyli ziyaretimiz de hem işbirliğimizi hem de güç birliğimizi daha da artırma noktasında, ben bugüne kadar vermiş oldukları kıymetli desteklerden dolayı Sayın İçişleri Bakanına, değerli mevkidaşıma bir kez daha teşekkür ediyorum. Bundan sonra da bu kıymetli işbirliğinin devam etmesini niyaz ediyorum.
Türkiye olarak bundan sonra da bu tür ziyaretlerimizin devam edeceğini ifade etmek istiyorum. Bu ziyaret ilkti, Gürcistan'a verdiğimiz değerin de bir yansıması olarak. Bundan sonra da inşallah sırayla Yunanistan'a, Almanya'ya, İtalya'ya benzer ziyaretlerimiz olacak. Benzer taleplerimizi, işbirliğimizi bu ülkelerle de geliştirmiş olacağız.”
“BU MUTABAKAT ZAPTIYLA İŞBİRLİĞİ DAHA DA ARTACAK”
Türkiye ile Gürcistan arasındaki stratejik ortaklığın güvenlik alanında da daha ileri bir noktaya taşınmasının hedeflendiğini belirten Çiftçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Gürcistan Başbakanı arasındaki ortak iradeye dikkati çekti.
Çiftçi, “Muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'la Gürcistan Başbakanı arasında bir ortak iradenin olduğunu görüyoruz. Stratejik ortaklık olduğunu söylemiştim. Biz bu iradeyi daha da güçlendirmek istiyoruz.” dedi.
İki ülkenin polis akademileri arasındaki işbirliğinin de geliştirileceğini belirten Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Polis Akademilerimiz arasında da bugün bir mutabakat zaptı imzalayacağız. Polis Akademisi Başkanımız da burada. Bugüne kadar hem Emniyet Genel Müdürlüğümüz, Jandarma Genel Komutanlığımız ve Sahil Güvenlik Komutanlığımız tarafından Gürcü öğrencilere yönelik olarak birtakım eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmişti. Bundan sonra inşallah bu mutabakat zaptıyla beraber bu işbirliğinin daha da artacağını ifade etmek istiyorum. Var olan Ortak Temas Merkezi'nin seviyesinin daha da güçlendirilmesini, hukuki bir temele oturtulması da bugünkü gündem maddelerimizden birisi.”
Çiftçi, görüşmelerden olumlu sonuçlar çıkmasını beklediklerini belirterek Gürcistan tarafına misafirperverliği için teşekkür etti.

TAMAZAŞVİLİ: "TÜRKİYE, GÜRCİSTAN İÇİN ÖNEMLİ BİR STRATEJİK ORTAK"
Gürcistan İçişleri Bakanı Sulkhan Tamazaşvili de Çiftçi ve beraberindeki heyete ziyaretleri dolayısıyla teşekkür etti.
Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin önemine vurgu yapan Tamazaşvili, iki ülkenin kolluk birimleri arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi konusunda mutabık olduklarını söyledi.
Tamazaşvili, şöyle konuştu:
“Bugün Gürcistan ile Türkiye Cumhuriyeti arasında kolluk alanındaki mevcut önemli işbirliği konularını ele alıp, bu işbirliğinin daha da derinleştirilmesi için somut yönler belirlemiş olmaktan memnuniyet duyuyorum. Türkiye Cumhuriyeti, Gürcistan için önemli bir stratejik ortaktır. Ülkelerimiz uzun yıllara dayanan dostluk, iyi komşuluk ilişkileri ve çok yönlü işbirliği deneyimiyle birbirine bağlıdır.”
“ORGANİZE SUÇ VE YASA DIŞI GÖÇLE MÜCADELE ÖNEMLİ”
Görüşmelerde deneyim paylaşımı ve kolluk birimleri arasındaki koordinasyonun da ele alındığını belirten Tamazaşvili, özellikle organize suç, yasa dışı göç, siber suçlar ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele alanlarında Türkiye ile işbirliğinin önem taşıdığını söyledi.
Tamazaşvili, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Deneyim paylaşımı açısından, Gürcistan İçişleri Bakanlığı için Türk tarafıyla işbirliği, bilhassa organize suç, yasadışı göç, siber suçlar ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, acil durum yönetimi ve devlet sınırlarının korunması hususlarında büyük önem taşımaktadır. Bir yandan vatandaşlarımızın iki ülke arasında serbest ve güvenli dolaşımı bizim için önemlidir, diğer yandan ise yasadışı göç ve diğer sınır aşan suç türlerine karşı kontrol mekanizmalarını daha da güçlendirmek mühimdir.”
Uluslararası hukuki işbirliğine de özel önem verdiklerini belirten Tamazaşvili, aranan şahıslar konusunda yürütülen çalışmaların güçlendirilmesini ve ilgili hukuki mekanizmaların etkin şekilde kullanılmasını ele aldıklarını ifade etti.
Tamazaşvili, polis ataşelerinin iki ülke kolluk birimleri arasındaki koordinasyonun geliştirilmesinde önemli rol üstlendiğini belirterek, bu çalışmalara katkı sunan görevlilere teşekkür etti.

POLİS AKADEMİLERİ ARASINDA EĞİTİM İŞBİRLİĞİ
Mesleki gelişim ve deneyim paylaşımının önemine de değinen Tamazaşvili, Gürcistan İçişleri Bakanlığı Polis Akademisi ile Türkiye Polis Akademisi arasında eğitim işbirliğine yönelik mutabakat zaptı imzalanacağını bildirdi.
Tamazaşvili, anlaşmanın iki ülke arasındaki eğitim ve deneyim paylaşımını daha ileri taşıyacağını belirterek şöyle konuştu:
“Bugün Gürcistan İçişleri Bakanlığı Polis Akademisi ile Türkiye Polis Akademisi arasında bir eğitim işbirliği mutabakat zaptının imzalanması kaydedilmesi gereken bir husustur. Bu anlaşmanın, mesleki eğitim ve bu konudaki deneyim paylaşımı doğrultusunda işbirliğimizi daha da güçlendireceğine inanıyorum.”
Bugünkü resmi ziyaretin Türkiye ile Gürcistan arasındaki güvenlik işbirliğinin karşılıklı güven temelinde sürdüğünü bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Tamazaşvili, iki ülkenin gelecekte de ortak güvenlik sorunlarıyla mücadele etmeye hazır olduğunu ifade etti.
Tamazaşvili, sözlerini Türkiye ile Gürcistan İçişleri Bakanlıkları arasındaki yakın koordinasyonun gelecekte de devam edeceğine ve daha da güçleneceğine inandığını belirterek tamamladı.
Bu formatta alıntı içindeki açıklamalara dokunmadan, haber girişlerini ve geçiş cümlelerini özgünleştirerek kullanabiliriz.