İlker Başbuğ'u zora sokacak ayrıntı

Referandumla değişen Anayasa'nın 145. maddesinin, İlker Başbuğ'a 'Yüce Divan' yolunu kapattığı anlaşıldı.

Haber Merkezi Haber Merkezi
İlker Başbuğ'u zora sokacak ayrıntı
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

Anayasa'nın 145. maddesinin gerekçesi, Yüce Divan tartışmasına son noktayı koydu. Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ'un suçlandığı maddeler için gerekçede "Bu suçlar kim tarafından işlenirse işlensin, adliye mahkemelerinin yargılama yapacağı hükme bağlanmaktadır" deniliyor.

Bugün gazetesinin haberine göre; Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un Yüce Divan'da yargılanmasının yolunu Anayasa'nın 145. maddesinin gerekçesinin tamamen kapattığı ortaya çıktı. Gerekçede Başbuğ'un işlediği iddia edilen suçlardan dolayı adliye mahkemelerinde yargılanacağı açık ve net olarak vurgulanıyor. Anayasa 'nın 145. Maddesi 'Askeri Yargı'nın görev alanını belirliyor. Referandumda yapılan değişiklikle yasaya asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar ile bunların asker kişiler aleyhine ve asker hizmet ve görevleriyle ilgili işledikleri suçlara 'Askeri Mahkemeler'in bakması hükmü getirildi.

KİM TARAFINDAN İŞLENİRSE İŞLENSİN..

Yine yasada devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarda yetkili merciin adliye mahkemeleri olduğu vurgulandı. Darbe suçu yasada asker kişilerin işleyeceği bir görev suçu olarak tanımlanmıyor. 2010 yılında Anayasa'nın 145. maddesinde yapılan değişikliğin gerekçesinde de bu konu açık bir şekilde yer alıyor. Gerekçede askerlerin işlediği devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçların adliye mahkemelerinde görüleceği belirtildikten sonra "Devletin güvenliğine karşı suçlar ile anayasal düzene ve bu düzenini işleyişine karşı suçlar ibaresi ile 26.09.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun Dördüncü Kısmının Dördüncü ve Beşinci bölümlerinde yer alan suçlar kastedilmektedir. Dolayısıyla bu suçlar kim tarafından işlenirse işlensin, adliye mahkemelerinin yargılama yapacağı hükme bağlanmaktadır" deniliyor.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERDE YARGILANMASI ANAYASAL ZORUNLULUK

Gerekçede işaret edilen suçların kapsamına TCK'nın 302. ile 316. maddeleri arasındaki suçlar giriyor. 145 KAPSAMINDA Bu suçlar arasında 312.maddedeki "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs edenkimseye ağırlaştırılmışmüebbet hapis cezası verilir" maddesi de bulunuyor. Genelkurmay eski Başkanı Başbuğ, 'İnternet Andıcı" soruşturmasında mahkeme tarafından "cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen ve tamamen engellemeye teşebbüs" ile "terör örgütü yöneticiliği" suçlarından tutuklandı. Gerekçede açık olarak yazıldığı için Başbuğ'un özel yetkili mahkemelerde yargılanmasının anayasal zorunluluk olduğuna dikkat çekiliyor.

'YÜCE DİVAN'DA YARGILAMA ŞARTININ GETİRİLMESİ ÖZEL HÜKÜMDÜR'

Genelkurmay eski Başkanı'nın Yüce Divan'da yargılanmasını öngören Anayasa'nın 148. maddesinin ise 'özel hüküm' olduğu kaydediliyor. 145.maddedeki genel hüküm yerine 148.maddedeki özel hükmün uygulanmasının sadece görev suçlarını kapsadığı vurgulanıyor. Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, yorum yapılırken 'görev suçu' ile 'görevde iken' suçun karıştırıldığına dikkat çekti.

Hakyemez, "Genelkurmay Başkanı'nın İnternet Andıcı hazırlatıp internet siteleri kurdurmak gibi bir görevi yoktur. Bunu görevdeyken işlemesi ile görev suçu olduğu anlamına gelmez" dedi. Genelkurmay Başkanı'nın Yüce Divan'da yargılanmasının özel hüküm olduğunun altını çizen Hakyemez şöyle devam etti: "Ancak bu sadece görev suçları ile ilgili özel hükümdür. Burada özel hüküm var denilerek Yüce Divan'da yargılama yapılamaz. Yargıtay üyeleri görevleri ile ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanır. Yargıtay üyeleri görev suçlarından dolayı Yüce Divan'da yargılanırken diğer suçlardan dolayı Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından yargılanmaktadır. Askerler işledikleri görev suçlarından dolayı askeri mahkemelerde yargılanır. Ancak Genelkurmay Başkanı için Yüce Divan'da yargılama şartının getirilmesi özel hükümdür. 148. madde, 145. maddedeki düzenlemenin özel hükmü olarak yorumlanamaz."

Kaynak: Ensonhaber Haber Merkezi