İngiltere Başbakanı'ndan Karadeniz Tahıl Koridoru açıklaması

Karadeniz Tahıl Koridoru'nun yeniden işlev kazanması için İngiltere ile Türkiye, yakın çalışıyor...

AA AA
İngiltere Başbakanı'ndan Karadeniz Tahıl Koridoru açıklaması
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamında ilk geminin geçen sene hareket etti.

3 kez uzatılan anlaşma süresince Ukrayna'dan ayrılan tahılın yüzde 40'ı Avrupa'ya, yüzde 30'u Asya'ya, yüzde 13'ü Türkiye'ye, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 5'i Orta Doğu'ya taşındı.

17 Temmuz'da askıya alındı

Ve Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'nı 17 Temmuz'da askıya aldı…

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Karadeniz Tahıl Anlaşması şimdilik durduruldu” diyerek anlaşma açık kapı bırakırken, ayrı bir açıklamada ise Rusya'nın istediği şartların oluşması durumunda anlaşmanın tekrar sağlanacağı bildirildi.

Türkiye'yi işaret etti

Bir yeni duyuru yapan Kremlin, “Sona eren Karadeniz Tahıl Anlaşması'na dönmek şu an için imkansız” ifadelerini kullandı.

Aynı dakikalarda İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Karadeniz Tahıl Koridoru'nun yeniden işlev kazanması için Türkiye'yi işaret etti. 

İngiltere Başbakanı: Türkiye ile yakın çalışıyoruz

İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Sunak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky ile telefonda görüştü.

Rusya-Ukrayna Savaşı'ndaki son gelişmeleri ele alan iki lider, ayrıca Karadeniz Tahıl Koridoru'nun Ukrayna tahılının dünya pazarına ulaştırılması açısından önemi konusunda fikir birliği içinde olduklarını belirtti.

Koridorun tekrar yürürlüğe konulması için Türkiye ortak çalıştıklarını vurgulayan Sunak ayrıca Rusya'nın Odessa saldırıları karşısında "dehşete kapıldığını" da söyledi.

'İngiltere'nin desteği sürecek'

Bu ay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanlığını yürüten İngiltere'nin Rusya'yı kınamayı sürdüreceğine de dikkati çeken Sunak, Rusya'nın artan şekilde Karadeniz'de ticari gemileri hedef almayı sürdürdüğünü, İngiltere'nin de bu gelişmeleri partnerleriyle yakından izlediğini ifade etti.

Sunak, İngiltere'nin Ukrayna'ya hava savunma sistemleri, ağır silah, füze ve cephane desteğini sürdüreceğini belirtti.

İki lider, Ukrayna ile ortak deklarasyon imzalayan ülke sayısının artmasının Ukrayna'ya verilen uluslararası desteği göstermesi bakımından önemli olduğu konusunda da görüşlerini paylaştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)