İran'da devlet televizyonuna 'kışkırtma' suçlaması
AA

g

Cumhuri-yi İslami gazetesi bugünkü sayısında yer verdiği bir yazıda, İran Radyo ve Televizyon Kurumu'nun (IRIB) Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin başındaki hükümete karşı izlediği yayın politikasını hedef aldı.

"KIŞKIRTICI SORULAR YÖNELTİLDİ"

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in "birlik mesajları verilmesi" yönündeki tavsiyesine rağmen bazı kişilerin iki gün önceki devrimin 40'ıncı yıl dönümü kutlamalarında hükümete karşı slogan atmasına tepki gösteren gazete, yazısında, "Televizyon kanallarından biri yayınladığı programlarıyla halkı hükümete karşı sokağa çıkmaya teşvik ediyor. Bu televizyon kanalında çalışan aşırılık yanlısı bir genç, izleyicilerin de tepkisini çekecek şekilde, (kutlamalara katılan) bazı vatandaşlara hükümet aleyhinde kışkırtıcı sorular yöneltti." ifadelerini kullandı.

Devlet televizyonu olarak bilinen IRIB, 20 ulusal ve 32 bölgesel kanalıyla ülkede TV yayıncılığı yapan tek kuruluş. İran lideri Hamaney'e bağlı olan kurum dışında ülkede özel kanalların çalışması yasak. IRIB, ülkedeki ılımlılar ve reformistler tarafından "muhafazakarlar" lehine yayın yapmakla eleştiriliyor.

"HERKES ŞEFFAF OLMALI"

Ruhani de geçen yıl ocak ayında yaptığı bir açıklamada, kurumun yayın politikasını eleştirerek, "Herkes şeffaf olmalı. Halk kanaat sahibi olacak şekilde bilgilendirilmeli. Devlet televizyonu siyasi bir grubun değil milletin aynası olmalı." ifadelerini kullanmıştı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)