İsrail, Türkiye'nin deniz gücüne karşı Yunan-Rum işbirliği içinde

İsrail savunma yetkililerinin, Türkiye'nin deniz gücü kapasitesindeki artışı gerekçe göstererek ülkenin denizaltı filosunun 8'e çıkarılmasını siyasi yönetime tavsiye ettiği bildirilirken, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi ile Akdeniz'de ortak hareket planları devrede.

Ensonhaber Ensonhaber
İsrail, Türkiye'nin deniz gücüne karşı Yunan-Rum işbirliği içinde
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

İsrail basınında, Türk Deniz Kuvvetlerinin denizaltı kapasitesindeki gelişmelerin Tel Aviv yönetiminde yeni bir deniz gücü planlamasını gündeme getirdiği bildirildi.

İsrail Ordu Radyosu’nun haberine göre savunma yetkilileri, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin denizaltı sayısının 18’e ulaşmasının beklendiğine işaret ederek İsrail’in filosunu 8 denizaltıya çıkarmasını önerdi.

TÜRKİYE’NİN 14 DENİZALTISI BULUNUYOR

İsrail Ordu Radyosu’na göre Türkiye’nin halen 14 operasyonel denizaltısı bulunuyor ve bu sayının önümüzdeki yıllarda 18’e çıkarılması bekleniyor. İsrail’in ise 5 denizaltısı aktif durumda bulunurken, Almanya’da inşa edilen 6’ncı denizaltı “INS Drakon”un ülkeye ulaşması bekleniyor. İsrail basını, yeni denizaltının gelişinin ardından filonun 6’ya çıkacağını aktarıyor.

İsrailli savunma yetkililerinin hazırladığı değerlendirmede, filonun yalnızca mevcut denizaltıların yenilenmesiyle sınırlı tutulmaması, aynı anda görev yapabilecek denizaltı sayısının 8’e çıkarılması gerektiği belirtildi.

ALMANYA’DAN YENİ DENİZALTILAR GÜNDEMDE

İsrail basınında yer alan bilgilere göre Tel Aviv yönetiminin Almanya ile yaptığı son anlaşma kapsamında 7’nci denizaltı için satın alma opsiyonu bulunuyor. İsrailli savunma yetkililerinin, fiyat artışı yaşanmadan bu opsiyonun kullanılmasını, ardından 8’inci denizaltı için de adım atılmasını önerdiği aktarıldı.

Ancak haberlere göre denizaltı alımının İsrail’deki seçimler öncesinde gerçekleşmesi beklenmiyor. Nihai kararın seçimlerin ardından kurulacak yeni hükümet tarafından verilmesi öngörülüyor.

İSRAİL BASININDA TÜRKİYE’NİN DENİZ GÜCÜ VURGUSU

İsrail merkezli N12’nin ağustos ayında yayımladığı bir haberde de Türkiye’nin deniz gücündeki genişleme yakından ele alınmış, Türk Deniz Kuvvetlerinin aynı anda çok sayıda savaş gemisi inşa ettiği belirtilmişti. İsrail basınında Türkiye’nin denizlerdeki kapasitesinin artmasının, İsrail’in bölgesel deniz stratejisinde dikkate aldığı unsurlardan biri olduğu görülüyor.

N12’nin 24 Eylül tarihli haberinde ise İsrail Deniz Kuvvetlerinin Türkiye başta olmak üzere bölgedeki deniz güçlerinin gelişimini takip ettiği, Yunanistan ve Kıbrıs ile işbirliği dahil olmak üzere farklı seçenekler üzerinde çalıştığı aktarıldı. Haberde Türkiye’nin 14 denizaltıya sahip olduğu ve sayının 18’e çıkarılmasının hedeflendiği de belirtildi.

DENİZ GÜCÜNÜN BÖLGESEL ÖNEMİ TARTIŞILIYOR

İsrail basınındaki değerlendirmelerde, denizaltıların uzun süre su altında kalabilme ve uzak bölgelerde görev yapabilme özellikleri nedeniyle stratejik kapasitenin önemli unsurlarından biri olduğu vurgulanıyor. İsrail’in yeni denizaltı planının ise Türkiye’nin yanı sıra bölgedeki diğer deniz güçlerinin gelişimi ve İsrail’in mevcut güvenlik ihtiyaçları çerçevesinde ele alındığı aktarılıyor.