İstanbul'da site aidatları kiralarla yarışıyor
İHA

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, kat mülkiyet kanununda düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.

Sitelerin yapıldığı sırada yönetimlerinin profesyonel şirketlerle 10 yıllık süreyle anlaşmalar yapıldığına dikkat çeken Ağaoğlu, “Çoğu kez ev alan kişiler kiradan kurtuldum diye sevinirken, kira gibi aidatla karşı karşıya kalabiliyor. Aidat, ortak giderlerin karşılanması için alınır. Son dönemde 1.000, 2 bin bölümlü siteler yapıldı. Bu siteleri yapan müteahhitler, yeni bir kazanç kapısı buldular. Site yönetim planı, müteahhit firmanın kurduğu bir şirkete 10 yıl boyunca yazılıyor. Site yönetimleri profesyonel şirket oldukları için hizmet değil kâr amacı güdüyorlar. Dolayısıyla da ek kazanç kapısı oluyor. Kat maliklerinin de buna karşı mücadele etmesi mümkün olmadığından, kira gibi aidatlar ortaya çıkıyor. Site yönetimleri yeni kazanç kapısı oldu. Kat mülkiyet kanununda düzenleme yapılması gerekiyor. Site yönetiminin dürüst ve site sakinlerine hizmet edecek kişilerden seçilmesi önemli, aksi takdirde insanlar, bir anlamda 'soygunla 'karşı karşıya kalabilir.” diye konuştu.

"KİRALIK EV ARAYANLAR, ARTIK AİDATA BAKIYOR"

Site aidatlarını değerlendiren emlak yazarı Mehmet Canıtatlı ise "Aidatlara baktığınızda genel olarak artış görülüyor. İstanbul’da 1.000 liralık stüdyo dairenin aidatı 250 lira. El insaf demek gerekiyor. Daire sayısı yükseldikçe yöneticilerin insafına kalmış durumda. Her aidat hesaplanırken metrekareler de dikkate alınıyor. Ev fiyatları düşüyor. Kiracı önceden huzura ve sosyal güvenceye bakıyordu, şimdi ise 'aidat kaç para' diye bakıyor.” diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)