Kabe'de vinç kazası İZLE
İHA

Mekke’de etkili olan fırtına ulaşımı felç etti. Kutsal topraklarda saat 17.00 sıralarında başlayan fırtınanın ardından doluyla karışık yağmur yağdı. Şiddetli yağmur yaklaşık 30 dakika etkisini sürdürürken, birçok yeri su bastı ve yollar adeta göle döndü. Yağmur sularının yaklaşık 50 santimetreye kadar ulaştığı Mekke sokaklarında ulaşım büyük oranda durdu.

VİNÇ DÜŞTÜ: 107 ÖLÜ

Fırtına dolayısıyla Mescid-i Haram’da hacı adaylarının üzerine vinç devrildi.

Suudi Arabistan Sivil Savunma Birimi'nin yaptığı açıklamada, "Ölenlerin sayısı 107'ye, yaralıların ise 284'e yükseldi" denildi.

Bölgede çok sayıda sivil savunma ve arama kurtarma ekibi olduğu ifade edildi.

Kabe'de vinç kazası-Foto Galeri

Kabe'de vincin düşme anı İZLE

Kabe'de vinç kazası İZLE

ÖLENLER ARASINDA 2 TÜRK HACI ADAYI DA VAR

Ölen hacı adayları arasında 2 Türk hacı adayının da olduğu bildirildi. 19 Türk hacı adayının ise yaralı olduğu ifade ediliyor.

Kabe'de vinç kazası

Kabe'de vinç kazası İZLE

MEHMET GÖRMEZ: 2 ÖLÜ, 19 YARALIMIZ VAR

Diyanet İşler Başkanı Mehmet Görmez, Türk hacıların durumu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Bizim hacılarımızdan, öncelikle 19 hacımızın yaralı olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bunların 13 tanesi bizatihi kendi hastanemizde, herhangi bir hayati tehlikesi yok Allah'a hamdolsun. Her birisi kısa sürede, küçük tedavilerle ayağa kalkabilecek konumdalar. Ancak 6 hacı adayımız, Suudi Arabistan hastanelerine nakledildi. Aynı şekilde onların da her birine arkadaşlarımız ulaştılar, hiç birisinin herhangi bir hayati tehlikesi yok"

"Ayrıca tabi 2 tane de vefatımız var, vefat eden hacı adaylarımızın tesbiti yapılmış durumda, ancak bu tespit görgü tanıklarına dayanmaktadır. Bir tanesi bizatihi yanında bulunan bir arkadaşının ifadesi, bir tanesini de bizatihi eşi tarafından ifade edildiği için şimdilik kayıtlarımızda biz vefat ettiğini ifade ediyoruz. Fakat kesin neticeye kavuşturmadan bizatihi vefat edip etmediğini resmen tespit etmeden onu şimdilik bildirmeyi doğru bulmuyoruz."

Kabe'de vinç kazası İZLE

KABE'DE GÖREVLİ TÜRK DOKTOR O ANLARI ANLATTI

Doktor Muhammet Abdullah Furkan, doktor olduğunu, İstanbul'dan görevli olarak geldiğini belirterek, olay anında tavaf alanının alt katında olduğunu söyledi.

Bölgede şiddetli rüzgar çıktığını belirten Furkan, "Rüzgardan sonra vinç devrildi. Yıldırım düştü büyük ihtimalle. Safa ve Merve'den tavaf alanlarına doğru geldi. Tavaf alanında en alt kattaydım ben, tavaf alanı kıpkırmızı olmuştu, çok ciddi sıkıntılar vardı. Vincin düştüğünü gördüm. Büyük ihtimalle yıldırım düştü. Çünkü o kadar fazla vinci düşürecek kadar rüzgarlı değildi" diye konuştu.

Tavaf alnının en alt katında olduğu için dışarıdaki hasarı göremediğini anlatan Furkan, "İçeride hasar yaratacak bayağı bir parça vardı. Ben 15 kadar hastaya müdahale ettim. Benim müdahale ettiklerimde ölü yoktu. Bir iki tane durumu kritik hasta vardı ama orada koştururken Safa Merve ve 3. katta 500 sayısından bahsediliyordu" ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin, "Türk hacılardan ölen var mı?" sorusu üzerine Furkan, "Ben 3 tane biliyorum" yanıtını verdi.

Bir başka görgü tanığı da 2 Türk'ün vefat ettiğini gördüğünü ifade etti.

"DEPREM OLUYOR SANDIM"

Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Nazmiye Yılmaz da şunları söyledi:

"Ben deprem oluyor sandım. Yaklaşık 16.30 gibi kum fırtınası başladı, ardından yağmur bir buçuk dakika kadar. Sonra da Mescidi Haram'da çok güçlü bir patlama sesi duyuldu. Ondan sonrası büyük bir panik. Patlamayla birlikte insanlar sağa sola koşmaya başladı. Bizim bulunduğumuz yerle vincin çarptığı yer arası yaklaşık 50 metre kadardı. Önce panik içinde kaçanları, sonra yaralıları gördük. Vincin çarptığı yerde kan izleri, yaralılar, kopmuş beton parçaları vardı. İlk müdahale ağır yaralılara yapılmış ama hafif yaralılar hala kaza yerindeydi. Yakınları yanlarındaydı. Oradan gelenler, maalesef kafaları kopmuş ölülerin olduğunu söylüyorlardı."

Kabe'de vinç kazası İZLE

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)