Uzmanından ergen çocuklu ailelere ‘skolyoz’ uyarısı
DHA

Ergenlik dönemindeki çocukların fiziksel gelişimin hızlı olması skolyoz hastalığı teşhisi açısından oldukça önemlidir. Bu hastalığın özellikle ergen kız çocuklarında görüldüğüne dikkat çeken Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Aydoğan, ailelere mutlaka çocuklarının omurgasını kontrol etmesi ve omurgasında eğrilik olduğunu düşündürecek belirti hissettiklerinde doktora başvurmaları gerektiğini söyledi. Hastalığın çeşitlerinden bahseden Aydoğan, bunların doğuştan, kas hastalıkları ve sinirsel hastalıklara bağlı olabileceğini belirtti.

Uzmanından ergen çocuklu ailelere ‘skolyoz’ uyarısı

“ERKEN TEŞHİS İLE AMELİYAT ÖNLENEBİLİR”

Ergenlerde skolyoz teşhisinin genellikle geciktiğini söyleyen Prof. Mehmet Aydoğan, “Hastalar genellikle ameliyatlık dereceye geldiklerinde bize başvuruyor. İşte bu durumun önceden önlenmesi çok önemlidir. Kız çocukları için 9-11 yaş, erkek çocukları için 12-14 yaş aralığında basit muayenelerle çocuklarda skolyoz olup olmadığı belirlenebilir.” dedi.

Ailelere teşhis için öneride bulunan Aydoğan, “Çocuğun üst tarafındaki kıyafetlerini çıkartarak kalçalardan 90 derece öne eğdiğinizde göğüs kafesinin bir tarafının diğer taraftan daha yüksek olması, belde bir tarafın oyukluğunun diğer taraftan daha fazla olması, ya da çocuk ayakta durduğunda bir kolunun gövdeye yapışıp diğer kolunun boşta kalması, omuzda asimetri gibi bulgular varsa aileler çocuklarını skolyoz ile ilgilenen merkeze götürüp kontrol ettirmelidir.” açıklamasında bulundu.

İlk aşamada çocuğa egzersiz tedavisi uygulandığını ifade eden Dr. Mehmet Aydoğan, bu şekilde ameliyatlık dereceye gelmenin önlenebildiğini söyledi. Aydoğan, “Eğrilik 25 derecenin üzerine çıktığında ise korse tedavisini başlamaktayız. Burada amaç eğriliğin ilerleyip ameliyat derecesine gelmesini engellemektir. Bel eğriliğinde 35 derece üstü, sırt eğriliği için de 40 derecenin üstünde cerrahi tedavi yapılmaktadır.” diye konuştu.

Uzmanından ergen çocuklu ailelere ‘skolyoz’ uyarısı

“HAREKETİ KAYBETMEDEN TEDAVİ OLMAK MÜMKÜN”

Tedavi yöntemlerinden bahseden Prof. Dr. Mehmet Aydoğan şunları söyledi: “Füzyon yöntemi, eğriliğe katılan omurgaları vida ve çubukla düzeltip onların birbirine kaynatılmasıdır. Hareketi kaybetmeden eğriliği tedavi etmenin yöntemi de vertebnan cisim gerdirme dediğimiz bantla veya iple gerdirme yöntemidir. Bu tedaviyi göğüs kafesine delikler açıp vidaları omurganın önünden koyup bant yardımıyla gererek yapıyoruz. Çocuğun büyüme potansiyelini eğriliği düzeltici kuvvet olarak kullanıyoruz. Bununla birlikte tek taraftan büyümeye izin verdiği için de omurgada düzelme sağlanıyor. Bu yöntemin füzyondan farkı, çocukların profesyonel dans ya da spor yapmasına izin vermesidir.”

Pandemide skolyoz teşhisi gecikme oranının arttığının altını çizen Prof. Dr. Mehmet Aydoğan, “Havuzlar kapalı, aileler çocuklarını yüzerken vs. göremiyor, birbirleriyle vakit geçirmiyor. Bu yüzden bu yıl skolyoz farkındalığı daha da önem arz etmektedir. İleri eğrilik görme oranı çok fazla. Çocuklar genellikle bize 40-45 derecenin üzerinde eğriliklerle geliyor.” dedi.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)