Keir Starmer'ın boşalan milletvekilliği koltuğuna Sagal Abdi-Wali oturdu
İngiltere'de İşçi Partisi, milletvekilliği görevinden istifa eden Eski Başbakan Kier Starmer'ın boşalan milletvekilliği koltuğunu korudu. Dün yapılan ara seçimle Starmer'in milletvekilliği koltuğuna partinin adayı Somali kökenli Sagal Abdi-Wali kazandı.
İngiltere'de haziranda iktidardaki İşçi Partisi liderliğinden, temmuzda başbakanlıktan ayrılan Keir Starmer, 11 yıldır sürdürdüğü milletvekilliğinden de 1 Eylül tarihinde istifa etti.
Eski İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın istifasıyla boşalan milletvekilliği koltuğu için başkent Londra'nın Holborn ve St. Pancras seçim bölgesinde dün ara seçim yapıldı.
SOMALİ KÖKENLİ KADIN ADAY KAZANDI
Bölgedeki ara seçimi, iktidardaki İşçi Partisinin adayı, Camden Belediye Meclisi Lideri Sagal Abdi-Wali kazandı.
Somali kökenli 42 yaşındaki Abdi-Wali, 12 bin 292 oy alarak milletvekili seçildi.
Yeşiller Partisi lideri Zack Polanski ise 8 bin 928 oyla ikinci sırada yer aldı.

İŞÇİ PARTİSİ MİLLETVEKİLLİĞİ KOLTUĞUNU KORUMUŞ OLDU
Seçimde ana muhalefetteki Muhafazakar Parti adayı Ewan Cameron 1922 oyla üçüncü olurken aşırı sağcı Reform UK Partisinin adayı Pete Newman dördüncü, Liberal Demokratların adayı Patrick Stillman beşinci sırada yer aldı.
Abdi-Wali, oyların yüzde 45'ini alarak İşçi Partisinin 1983'ten bu yana elinde tuttuğu seçim bölgesini korudu.
"İNSANLARIN SİYASETE İNANMASI GEREKİYOR"
Zafer konuşmasında seçim bölgesini temsil etmenin olağanüstü bir onur olduğunu söyleyen Abdi-Wali, evsizlik ile ülkenin en büyük su ve atık su hizmetleri şirketi Thames Water'ın kamulaştırılması gibi konulara değindi.
Abdi-Wali, "İnsanların siyasetin hayatlarını daha iyi hale getirebileceğine inanması gerekiyor." dedi.

İngiltere'de Keir Starmer dönemi resmen bitti
STARMER, MİLLETVEKİLLİĞİ GÖREVİNDEN DE İSTİFA ETTİ
Ekonomi politikaları, Jeffrey Epstein bağlantılı Peter Mandelson'u Washington Büyükelçisi olarak ataması ve mayıstaki yerel seçim mağlubiyeti nedeniyle büyük eleştiriler alan ve görevi bırakmaya çağrılan Starmer, haziran ayında İşçi Partisi liderliğinden ayrıldığını ve yeni lider seçilene kadar başbakanlık görevini sürdüreceğini açıklamıştı.
İşçi Partisi, 17 Temmuz'da seçime tek aday olarak giren Makerfield Milletvekili ve eski Manchester Belediye Başkanı Andy Burnham'ın yeni lider olduğunu duyurmuştu.
Starmer, 20 Temmuz'da başbakanlıktan istifa etmiş, İngiltere Kralı 3. Charles da aynı gün hükümeti kurma yetkisini ve başbakanlığı Burnham'a vermişti.
Keir Starmer, 1 Eylül'de 11 yıldır sürdürdüğü milletvekilliğinden de istifa ettiğini açıklamıştı.

İngiltere Başbakanlığı'ndan istifa eden Keir Starmer'ın ilk işi bara gitmek oldu