Kılıçdaroğlu: Kürtler bize neden mi oy vermiyor

Kılıçdaroğlu: Kürtler bize neden mi oy vermiyor

Radikal'den Ezgi Başaran'a konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Kürtler'in CHP'ye oy vermemesi için "Kürtler 'bizim partimiz var' diyorlar" dedi.

KÜRTLER CHP'YE NEDEN OY VERMİYOR

İşte Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları;

'İki ayrı ekip oluşturup Doğu ve Güneydoğu illerini ziyaret etmelerini istedim. Gidip halka özgürlük ve demokrasi manifestosunu anlattılar. Halkın arkadaşlarımıza söylediği şuydu: Bu manifestonun altına imzamızı atarız. Bunun üstüne arkadaşlarımız soruyor: 'Peki bize oy verir misiniz?' 'Hayır vermeyiz!' Evet, Kürtler bize oy vermiyor… Çünkü 'Bizim partimiz var' diyorlar. CHP'nin böyle bir manifesto hazırlamasını ise doğal görevi görüyorlar, 'Siz sosyal demokratsınız, yapacaksınız' diyorlar. Karşılaştığımız tablo bu.

Bu tabloyu değiştirmek için bir plan var mı, yoksa kabullendiniz mi?

Hayır kabullenmedik ama hak ve özgürlük önerilerimizi, çalışmalarımızı oya dönüşsün diye yapmadığımızı anlatmaya çalışıyorum.

DERSİM'İN MAĞDURUYUM

Dersim katliamı için özür dilemek gibi sembolik jestlerin bir başlangıç olabileceğini düşünmüyor musunuz?

Bu noktada bir yanlış anlama var… Tayyip Erdoğan, Dersim için özür dilemedi, diledi sanıyorlar. Ve bana 'Dersim için özür dile, niye dilemiyorsun' diyorlar. Ben bu işin mağduruyum. Mağduru olarak nasıl özür dileyeyim? Ayrıca bu tür olayların günlük siyasete malzeme yapılmasına karşıyım. Ama Dersim'le ilgili arşivler açılsın isterim. Defalarca Başbakan'a 'Aç arşivleri incelensin' dedik, önerge verdik, kanun teklifi verdik. Yok açmıyor. Ama yeri geldikçe diline Dersim'i doluyor. Dersimlileri çok sevdiğinden mi? Hayır, ben Dersimliyim diye. Sanıyor ki böyle yaparsa Dersim'den oy alabilecek. Mümkün değil alamaz.

"BU BİR AKIL TUTULMASIDIR"

CHP sizin özgürlük anlayışınızı değiştirdi mi?

Üniversitede her türlü özgürlüğün var olmasını, başörtülü kızların okumasının engellenmemesi gerektiğini savundum. Eleştirildim mi? Evet. Ama ben savunduğum şeye inanıyorum. Yine aynı şekilde... Diyarbakır Cezaevi'nin müze olmasını savundum, Başbakan "Diyarbakır'a yeni cezaevi yapalım" dedi. O yeni cezaeviyle oy alıyor, ben müze olsun diyorum oy almıyorum! Bu akıl tutulmasıdır, kimse kusura bakmasın.