İstanbul, finallerin vazgeçilmez adresi oldu
AA & Ensonhaber

İrlanda'nın başkenti Dublin'de bugün toplanan UEFA İcra Kurulu, 2026 yılı UEFA Avrupa Ligi finali ile 2027 yılı UEFA Avrupa Konferans Ligi finaline de Türkiye'nin ev sahipliği yapmasını kararlaştırdı.

Bu kararla Türkiye, UEFA'nın düzenlediği organizasyonlarda toplam 6 kez bir finale ev sahipliği yapma hakkını kazandı.

Daha önce 2005 ve 2023'te UEFA Şampiyonlar Ligi, 2009'da UEFA Avrupa Ligi ve 2019 yılında da UEFA Süper Kupa şampiyonu, İstanbul'da belli olmuştu.

Devler Ligi finallerinde İngiliz takımları güldü

İstanbul, UEFA turnuvalarındaki ilk finaline 2005 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ev sahipliği yaparken, nefes kesen mücadele Devler Ligi'nin unutulmayacak finallerinden biri oldu.

Hikayesi filme konu olan finalin ilk yarısı 3-0 Milan üstünlüğüyle geçilirken, ikinci yarıda tarihi bir geri dönüşle 3-3 beraberliği yakalayan Liverpool, rakibine penaltı atışlarında 3-2 üstünlük sağlayarak kupaya uzandı.

Atatürk Olimpiyat Stadı'nda geçen yıl oynanan ikinci mücadelesinde ise Manchester City, bir başka İtalyan temsilcisi Inter'i Rodri'nin golüyle 1-0 yenerek tarihinin ilk şampiyonluğunu elde etti.

Lucescu, Şükrü Saracoğlu Stadı'ndan kupayla ayrıldı

Teknik direktörlüğünü Mircea Lucescu'nun yaptığı Shakhtar Donetsk, 2009 yılındaki UEFA Avrupa Ligi finalinde Şükrü Saracoğlu Stadı'nda Werder Bremen ile karşı karşıya geldi.

Kariyerinde Galatasaray ve Beşiktaş'ı da çalıştıran Rumen teknik adam, uzatmalara giden maçta Ukrayna ekibiyle sahadan 2-1 galip ayrılarak Türkiye'de bir kupa sevinci daha yaşadı.

UEFA Süper Kupa finalinde Liverpool'un "Boğaz" keyfi

2019 yılında iki İngiliz takımı Liverpool ile Chelsea'yi karşı karşıya getiren UEFA Süper Kupa finaline ise Beşiktaş'ın iç saha maçlarını oynadığı Dolmabahçe ev sahipliği yaptı.

Normal süresi 1-1, uzatma bölümü 2-2 berabere sona eren finalde rakibine penaltı atışlarında 5-4 üstünlük kuran Liverpool, İstanbul'da penaltılarla bir kupa şampiyonluğu daha yaşadı.