Mircea Lucescu: Savaşın ortasındayız

UEFA Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda temsilcimiz Fenerbahçe, Ukrayna ekibi Dinamo Kiev ile karşı karşıya gelecek.

Kiev'in 76 yaşındaki deneyimli teknik adamı Mircea Lucescu, kritik maçlar öncesi İsviçre'den Blick gazetesine açıklamalarda bulundu.

İşte Mircea Lucescu ile yapılan röportaj:

"-Birkaç yıl önce verdiğiniz röportajda futbolun anlamlarına dair konuştunuz. Bugün bakınca her şey çok önemsiz mi görünüyor?

- Futbol, her insanın hayatının bir parçasıdır ve pandemide bile çok önemliydi. Futbol, yaşamak için umut verir, coşku ve motivasyon verir. İnsanlar da kendi takımlarının maçlarını izlemek ister.

Bu istek, Ukrayna'nın İskoçya ve Galler'e karşı oynadığı Dünya Kupası eleme maçlarında bile görülüyordu. Ukraynalılar, futbolu ve milli takımlarını çok seviyorlar. 90 dakika boyunca ülkede neler olup bittiğini unuttular ve milli takımlarını desteklediler.

Mircea Lucescu: Savaşın ortasındayız

"Oyuncularım yardım maçlarında parayı ülkelerine yolladılar"

-Bu yüzden mi dostluk maçları yapıyorsunuz?

- Oyuncularımla birlikte yardım alabilmek için yurt dışına çıktık. Sporcular, asker değildir. Savaş koşullarında herkes elinden geldiğince yardımcı olabilir, ancak kendi mesleklerini yaparak. Bu maçlarda yardım toplayarak Ukrayna'yı desteklemiş oldular aslında. Para kazandılar ve ülkelerine yolladılar. 90 dakika boyunca Ukrayna'da olup bitenlerle ilgili farkındalık yarattılar, savaşı protesto ettiler.

Mircea Lucescu: Savaşın ortasındayız

"Savaş devam ediyor"

-Daha çok dikkat çekmek için neden Avrupa'nın büyük takımlarıyla oynamadınız?

- Bize Doğu Avrupa dışında sadece Borussia Dortmund yardımcı oldu. Büyük kulüplerden hiçbiri teklifimizi kabul etmedi. İsviçre de bize her zaman yardım etti.
Çatışma başladığında herkes yardım etmek istedi ama zaman geçti ve her şey rutin hale geldi. İnsanlar unutmaya başladı. Halbuki birçok insan ölüyor ve kıtlık devam ediyor. Ekibimle birlikte bunun bitmediğini hatırlatmaya çalışıyorum. Avrupa'nın bir yerinde korkunç bir savaş devam ediyor.

-Sportif açıdan da bir hedefiniz var değil mi?

- Evet, Şampiyonlar Ligi ikinci ön eleme turuna hazırlanmaya çalışıyoruz. 20 Temmuz'da Fenerbahçe ile Polonya'da oynayacağız. Ardından bir hafta sonra Türkiye'ye gideceğiz.

Mircea Lucescu: Savaşın ortasındayız

"Tüm oyuncuların forma rekabeti yaşamasına izin vermeye çalışıyorum"

-Aralık 2021'den bu yana resmi maç oynamadınız. Fenerbahçe'ye karşı hazırlanmak ne kadar zor?

- O tarihten bu yana 21 hazırlık maçı yaptık, 18 galibiyet aldık ve 3 kez berabere kaldık. Tüm oyuncuların oynamasına izin vermeye ve oyuncuların forma rekabeti yaşamasına izin vermeye çalışıyorum.

-Birkaç gün önce Kiev'e döndünüz. İnsanlar sizi nasıl karşıladı?

- Hayatın bu koşullarda da devam ettiğini göstermek istedim. Kiev'de dolaştım ve insanlar, Kiev'e döndüğüm için bana teşekkür ettiler. Orada kalanlar, kendilerini terk edilmiş hissediyorlardı.

-Savaşın başlamasından bu yana siz ve grubunuz için en zor olan şey neydi?

- Başlangıçta en zor şey oyuncuların güvenliğini sağlamaktı. En çok hissettiğim duygu korkuydu. Bu korkunun ortadan kalkmasını sağlamalıydık. Tek çözüm futbol oynamaya devam etmekti.

Mircea Lucescu: Savaşın ortasındayız

"Ukrayna Ligi, herkes için çok önemli ve başlamalı"

-Ukrayna Ligi'nin ağustosta başlayabileceğini düşünüyor musunuz?

- Bana göre, daha az tehlikeli bölgelerde yapılması gerekse bile Ukrayna Ligi herkes için çok önemli ve başlamalı. Herkese hayatın devam ettiğini göstermemiz gerekiyor. Durmamalıyız. 29 Temmuz'da Everton ile bir maçımız var ve ardından Kiev'e dönebileceğimizi umuyorum. Hayat bugünlerde böyle. Her gün umut ediyoruz.

"Çok şeyi geride bıraktım ama pes etmedim"

-Ukrayna'daki savaş, uzun kariyerinizdeki ilk savaş değil. Çavuşesku devriliğinde Bükreş'te teknik direktörlük yapıyordunuz.

- 2014'te Donetsk'teydim. Rus yanlısı ayrılıkçılar ayaklandılar. Çok şeyi geride bıraktım ama asla pes etmedim."