Mağusa Limanı nerede? Mağusa Limanı türküsü hikayesi
ensonhaber.com

En çok dinlenen türkülerden biri olan Mağusa limanı nerededir?  Mağusa limanı hikayesi nedir? İşte yürek burkan detaylarıyla o hikaye...

MAĞUSA LİMANI NEREDEDİR?

Mağusa limanı, jeopolitik konumu oldukça önemli olan Kıbrıs'ın en önemli limanlarından birisidir. Kıbrıs kuzey ve güney olarak ikiye ayrılmadan önce 1943 yılında bu olay yaşanır.

MAĞUSA LİMANI TÜRKÜSÜNÜN HİKAYESİ NEDİR?

Mağusa limanında hamal olarak çalışan Ali'nin hikayesidir. Teninin esmerliğinden dolayı Arap lakabını almıştır. Genç yaşta evlenip bir de çocuk sahibi olan Arap Ali güçlü ve kuvvetli bir delikanlıdır. Hemen hemen her akşam işinin bitirdikten sonra meyhaneye gitmektedir. Çalıştığı limana yakın olan bu meyhanede günün yorgunluğunu atmak için bir şeyler içer ve evine öyle gider.

Yine bir gün meyhanenin yolunu tutar ve oraya gider. Bu sefer meyhaneye gittiğinde uğultu, kahkaha ve saygısız tavırlar sergileyen İngiliz sömürgesine ait 7 Hint askerlerini görür.

Bakışlarını askerlerin üzerine odaklayan Ali'den rahatsız olan Hint askerleri onun üstüne yürür ve beklemedikleri şekilde Ali'den dayak yiyerek meyhaneden ayrılırlar. Bu olay o gece tüm Kıbrıs'a yayılır. Arkadaşları bu olaydan sonra Ali'ye buraları terket şeklinde telkinde bulunur. Ali ise gitmez. Gitmesi gerekenin onlar olduğunu söyler ve içkisini içmeye devam eder.

Ertesi gün Ali yine iş çıkışında aynı meyhaneye gider ve tüfeklerinde süngü takılı olan 7 Hint askeri onu bekliyordur. İçlerinden bir tanesi Ali'ye doğru hamle yapar. Ali gelen ilk askeri yumrukla yere indirir, fakat kalan 6 askerin süngü darbelerine dayanamaz. En son öfkeli bir şekilde Ali'nin yumrukla yere indirdiği7. askerde Ali'ye süngüsünü saplar. Hızla kan kaybetmeye başlayan Ali'yi 7 Hint askeri sürükleyerek ibreti alem için Mağusa limanına götürür. Ve orada bırakırlar. Olayı öğrenen Ali'nin eşi hızlı bir şekilde limana doğru gelir ve kanlar içerisinde olan Ali'nin başına gider. Ali'nin ağzından o son sözler dökülür. "İskeleden çıktım yan basa basa Mağusa'ya vardım kan kusa kusa. Mağusa limanı, limandır liman, beni öldüren de yoktur din iman". sözleri çıkar ve Ali o dakika ölür. Ali'nin eşi ise "Uyan Ali'im uyan uyanmaz oldun yedi bıçak yarasına dayanmaz oldun" der. Bu sözleri duyup etkilenen çevre halkı ise bu sözlerden türkü yaparlar.

Mağusa Limanı Sözleri

Magusa limanı, limandır liman, amman amman
Magusa limanı, limandır liman, amman amman
Beni öldürdende yoktur din iman
Beni öldürdende yoktur din iman Uyan Alim uyan, uyanmaz oldun
Yedi bıçar yarasına dayanmaz oldun
Uyan Alim uyan, uyanmaz oldun
Yedi bıçar yarasına dayanmaz oldun İskeleden çıktım yan basa basa, amman amman
İskeleden çıktım yan basa basa, amman amman Magusaya vardım, kan kusa kusa
Magusaya vardım, kan kusa kusa Uyan Alim uyan, uyanmaz oldun
Yedi bıçar yarasına dayanmaz oldun
Uyan Alim uyan, uyanmaz oldun
Yedi bıraç yarasına dayanmaz oldun Magusa Limanı’ndan aldılar beni, aman aman
Magusa Limanı’ndan aldılar beni, aman aman
Üç mil uzağına attılar beni
Üç mil uzağına attılar beni Uyan Alim uyan
Uyanmaz oldun
Yedi bıçak yarasına
Dayanmaz oldun Uyan Alim uyan
Uyanmaz oldun
Yedi bıçak yarasına
Dayanmaz oldun… Mağusa Limanı nerede? Mağusa Limanı türküsü hikayesi Mağusa Limanı nerede? Mağusa Limanı türküsü hikayesi Mağusa Limanı nerede? Mağusa Limanı türküsü hikayesi