Kuzey İrlanda'da bir ilk
ensonhaber.com

Kuzey İrlanda; taklit edilmesi daha zor, kağıtlara göre daha dayanıklı olan yeni banknotları, 27 Şubat'tan itibaren piyasaya sürecek.

Kuzey İrlanda'da bir ilk

DİKEY PLASTİK PARA BİR İLK

Bu paralarda güvenliği artırmak için renk değiştiren mürekkepler kullanılıyor. Birleşik Krallık'ta, 2016 yılından itibaren plastik para basımına başlanmıştı, ancak Kuzey İrlanda, dikey olarak bir parayı ilk defa piyasaya süren ülkelerden biri oldu.

Kuzey İrlanda'da halihazırda dört bankanın, para basma yetkisi bulunuyor ve 1929 yılından beri basılan özgün banknotlardan dolaşımda olanların değerinin 2.5 milyar sterlin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Kuzey İrlanda'da bir ilk

İLK KEZ AVUSTRALYA'DA KULLANILMAYA BAŞLANDI

Plastik malzemeden yapılan banknotlar ilk olarak, Avustralya'da kullanılmaya başlandı. 1996 yılından itibaren bu paraların kullanımına devam edildi. O tarihten bu yana elliden fazla ülke, plastik para kullanmaya başladı.

90'larda Batı Samoa, Brunei, Endonezya, Tayland, Sri Lanka, Malezya, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Romanya, Singapur, Kuveyt, Tayvan ve Zambia plastik para kullanmaya başlayan ülkeler oldu.

2000'li yıllarda onları Brezilya, Çin, Bangladeş, Nepal, Nijerya, İsrail, Vietnam, Şili, Fiji, Hong-Kong, Guatemala ve Nikaragua; 2010'lu yıllarda ise Kanada, Dominik Cumhuriyeti, Mozambik, Hindistan, Mauritus, Lübnan, Polonya, Trinidad ve Tobago, Maldivler, Cape Verde, Paraguay, Honduras, Vanuatu, Kosta Rika ve Birleşik Krallık takip etti.