Mahir Kaynak vefat etti

mahir kaynak

Geçtiğimiz yıl kısmi felç geçiren MİT Eski Daire Başkanı Mahir Kaynak bir süredir evde tedavi görüyordu.

BU SABAH VEFAT ETTİ

Mart ayından sonra Star gazetesindeki yazılarına devam eden Mahir Kaynak'ın Ocak ayından itibaren sağlık durumunun ağırlaştığı biliniyordu. Mahir Kaynak bu sabah evinde yaşamını yitirdi.

MİT'İN ÖNCEDEN HABER VERDİĞİ TEK DARBE

Mahir Kaynak MİT çalışanıydı ve 1960 darbesini yapanlardan biri olan Cemal Madanoğlu'nun ekibine sızmıştı.

Mahir Kaynak, daha önce verdiği bir röportajında MİT'in önceden haber verdiği tek darbeyi deşifre eden kişi olarak kendisini anlatmıştı. İşte o röportajdan bir bölüm:

İLK GÖREVİM MADANOĞLU EKİBİNE SIZMAKTI

... Görev ülkede solun sebebiyet verdiği kargaşaydı. TKP’yi dolayısıyla arkasında Rusya’yı bulmaktı. TKP’ye uygun biri olduğumu düşünüyorlardı. İlk görevim cuntacı Korgeneral Cemal Madanoğlu ile ekibinin darbe hazırlıkları içine sızmaktı. Önce solun bütün renklerinin temsil edildiği derneklerde dolaşmaya başladım. 1966 sonlarında Doğu Devrim Ocakları’nda Hıfzı Kaçar isimli birisiyle tanıştım. Emekli subay olduğunu söyleyen Kaçar beni izlediklerini ve arzu edersem akrabası Cemal Madanoğlu ile tanıştırabileceğini söyledi. İkinci buluşmamızda Madanoğlu’nun yanına gittik.

BENİ İÇİREREK SINADILAR

Madanoğlu lafı uzatmadan direkt konuya girdi ve Demirel iktidarının ülkeyi batağa sürüklediğini, tek çarenin askeri darbe olduğunu, bu amaçla örgütlendiklerini söyledi. Benden içlerinde olmamı istedi. Kabul ettim. Bir toplantıdan önce Madanoğlu beni çağırdı. Bana toplantıların MİT tarafından banda kaydedildiğini ve herkesin aranacağını söyledi. Benim üzerimde o kaba saba kayıt aleti vardı. Arama işini benim yapmamı istedi. Hıfzı Kaçar da dahil toplantıya katılan herkesi aradım. Aslında o anda benim üzerimde kayıt cihazı vardı ama giydiğim bol kıyafetten belli olmuyordu. Bir başka gün de Madanoğlu beni yanına çağırarak bir kağıt uzattı. Kağıtta MİT ile irtibat kurduğum telefon numarası ve görüştüğüm kişilerden birinin adı yazılıydı. ‘Bu ne Paşam’ dedim. ‘Bu adam bizi takip eden kişi, o da telefon numarası. İktisat fakültesinden mezunmuş, okuldan onunla ilgili bilgileri toplamanı ve kim olduğunu öğrenmeni istiyorum’ dedi. Madanoğlu’na bu kadar güven vermiştim.

ALKOL KOMASINA GİRDİM AMA KONUŞMADIM

Sizi hiç sınadılar mı?

Tabii ki. En önemli yöntem içki içirip deşarj olmasını sağlayarak iç dünyasını anlatmasını beklemektir. Böylece iki defa alkol komasına girdim. Gene de bir şey söylemedim. Hastaneye kaldırıldım, tedavi oldum.

Peki darbeyi neden engellediniz?

Türkiye Avrupa’nın parçası olsaydı ve sol görünümlü bir yönetim gelseydi başarılı olur muydu? Olabilirdi. Onu hep düşündüm, oyun oynuyorum dedim. Avrupa, Amerika ve Sovyetler dışında güç odağı haline gelse Türkiye’nin lehine olmazdı.

MAHİR KAYNAK KİMDİR

Mahir Kaynak (d. 1934, Gaziantep), Türk iktisatçı, yazar ve istihbarat analizcisi. 1934 yılında Gaziantep'te doğdu. İlk ve ortaöğrenimini burada tamamladıktan sonra 1948'de Kuleli Askeri Lisesi'ne gitti. 1953'te Harp Okulu'nu bitirdi. 1967'de askerlikten ayrıldı. 1961'de mezun olduğu İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde asistanlık yaptı. 1965'te doktor, 1971'de doçent oldu. O dönemlerde Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) girdi. 1980 yılında MİT'ten emekli oldu. 1989'da İktisat profesörü oldu. 1993 yılında Gazi Üniversitesi'nden emekliye ayrıldı.