5. Murad masondu

5. Murad masondu

“Osmanlı padişahları arasında mason sultan var mı, yok mu?” sorusu zaman zaman tartışılır. Kimi tarihçiler “Kesinlikle yoktu” derken, kimi tarihçiler “Vardı” diye yanıtlar bu soruyu. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'na göre, 33. Osmanlı padişahı ve 112. İslam halifesi 5. Murad; masondu. 5. Murad'ın mason olduğu, Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın web sayfasında da yer alıyor.

TÜRK TELEVİZYON TARİHİNDE BİR İLK

93 gün tahtta oturarak Osmanlı İmparatorluğu'nun en az süre tahtta kalan padişahı unvanıyla tarihe geçen 5. Murad'ın, tekris töreninde mason üstadlarının önünde diz çökerek ettiği yemin sonrasında locaya kabul edilişi, önümüzdeki günlerde TRT'de yayınlanacak olan ‘Kirli Oyunlar' adlı diziye konu oldu. Böylece, Türk televizyon tarihinde bir ilke imza atıldı.

OSMANLILAR'IN ERGENEKON'U

Yönetmenliğini, diziyi “Osmanlıların Ergenekon'u” olarak tanımlayan Burak Gülgen ve Zeynep Tor'un yaptığı ‘Kirli Oyunlar', Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemindeki hesaplaşmaları ve Mason Cemiyeti'nin Osmanlı'da örgütlenip 5. Murad'ı üye kaydetmesinden sonra gelişen olayları anlatıyor. Avni Özgürel'in senaryosunu yazdığı dizide başrolleri Sezgin Erdemir (5. Murad), Muhammet Cangören (2. Abdülhamid), Devrim Saltoğlu (Sultan Abdülaziz), Deniz Gökçer (Müşfika Sultan) ve Sıla Çetindağ (Ayşe Sultan) paylaşıyor. Aralık ayında ekranda olacak dizi, Sultan Abdülhamid'in gözünden Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesinin anlatılmasıyla başlayacak. (Habertürk)