Ekranda yeni bir çağ açtılar! İşte Türkiye'nin gelmiş geçmiş en sevilen 20 dizisi

Ekranlarda yer alan kimi yapımlar, seyirciler tarafından asla unutulmadı. Üzerinden seneler geçmesine rağmen halen jenerik müziği dillerde olan ve karakterlerinin replikleri sohbet aralarında geçen diziler, Türk televizyonlarının unutulmazları arasına adını yazdırdı. İşte boş zamanlarınızda eski bölümlerine göz atmak isteyeceğiniz Türkiye'nin gelmiş geçmiş en sevilen 20 dizisi...

20. Süper Baba

Dizide üç çocuklu boşanmış bir baba olan Fikret Aksu karakterinin yani namıdiğer Fiko konu alınırken, Fiko'yu canlandıran Şevket Altuğ'un oyunculuğu da çokça sevilmişti. Fiko'nun çocuklarıyla olan ilişkileri ve aşklarının anlatıldığı dizi, jenerik müziğiyle de Türk televizyon tarihine yer etmişti.

19. Bir Demet Tiyatro

Çok Güzel Hareketler ve Güldür Güldür'den önce ekranlara gelen ve sitcom'un atalarından sayılabilecek Bir Demet Tiyatro, ekranların sevilen güldürü yapımlarından olmuştu. Türkiye'nin ilk seyircili sitcomu olarak tarihe geçen "Bir Demet Tiyatro"da orta sınıf bir işçi ailesinin yaşadıkları konu alınmıştı. Sitcom'da ailenin 30 yaşlarındaki işsiz ve bıçkın oğlu Mükremin, sivri dilli ve zeki kız kardeşi Lütfiye, fantezileriyle oduncunun karısı Feriştah gibi karakterler yer almaktaydı. Karakterleriyle izleyenleri güldüren Bir Demet Tiyatro, Türk ekranlarının unutulmazları arasında yer almıştı.

18. Behzat Ç: Bir Ankara Polisiyesi

Günümüzde tekrarları hala izlenen ve yeni sezonuyla dijitalde yayınlanan Behzat Ç., Türk ekranlarının en sevilenleri arasına adını yazdırmayı başarmıştı. İlgiyle izlenen dizide Behzat Ç.,1985 yılında Polis Akademisi'nden mezun olmuş, Cinayet Büro'da görev yapan bir polisi canlandırmaktaydı. Hizmet verdiği süre içinde aldığı kıdem tenzilleri nedeni ile Başkomiser olarak kalmıştı. Ekibi ile birlikte Ankara'da işlenen cinayetleri çözmeye çalışan karakteri ise Erdal Beşikcioğlu canlandırmaktaydı.

17. Yedi Numara

Özellikle gençleri ekrana kilitleyen Yedi Numara dizisinde, aynı üniversitede okuyan ve aileleri başka şehirde yaşayan dört kız arkadaş, yurtta rahat edemedikleri için birlikte bir ev kiralamaya karar vermişlerdi. Ancak beğendikleri evlere ya maddi güçleri yetmeyince sonunda iki katlı ahşap 7 numaralı evin kiralık olduğunu görerek burayı kiralamışlardı. Bu evi 4 kız arkadaş kiralamasının ardından ise bakkal Vahit'in saf, taşralı amca oğullarının da İstanbul'a gelip aynı evin alt katına yerleşince olaylar başlar.

16. Leyla ile Mecnun

Günümüzde yeni sezonuyla dijitalde yayında olan Leyla ile Mecnun, tartışmasız Türk ekranlarının en sevilen yapımlarından olmuştu. Mecnun, ilkokul yıllarında trafik kazası geçiren ve kaza sonunda felç olan bir çocuktur. 103 bölüm yayınlanan yapımda ise, aslında felçli Mecnun'un aklından geçen koca bir hayal ürünü anlatılmaktadır. Annesi Mecnun'a bakamamış ve oğlunu terk etmiştir. Taksicilik yapan babası İskender ise işini bırakmış ve oğluyla ilgilenmeye başlamıştır.

15. Ezel

Replikleri ve oyunculuklarıyla akıllara kazınan Ezel dizisinde özellikle Ramiz dayı hatırlarda kalan karakterlerden olmuştur. Dizide arkadaşlarının ve sevdiği kadının ihanetine uğrayan Ezel karakteri, hapisteki yol arkadaşı Ramiz Dayı ile beraber yaptığı planla ondan her şeyini çalan insanlardan intikamını almaktadır.

14. İkinci Bahar

1998 yılında ekranlarda yayınlanan İkinci Bahar dizisi, Türk ekranlarının sevilen dizilerinden olmuştu. Dizide Şener Şen'in canlandırdığı Gaziantepli kebap üstadı Ali Haydar ile Türkan Şoray'ın canlandırdığı Hanım adlı işe ihtiyacı olan iki çocuklu dul bir kadının hayat mücadelesi konu alınmaktaydı. Her türlü zorluk içinde işte ve aşkta "İkinci Bahar"ı yaşamaya başlamanın öyküsünün anlatıldığı dizi, toplamda 3 sezon yayınlanmıştır.

13. Kurtlar Vadisi

İlk kez 15 Ocak 2003 tarihinde Show TV'de "Bu bir mafya dizisidir" sloganıyla yayımlanmaya başlayan dizi, Türk televizyonlarına zaman içerisinde damga vurmuştur. İlk üç sezon Show TV'de yayımlanan dizi, toplamda 10 sezon devam etmiştir.

12. Çiçek Taksi

1995 yılından 2003 yılına kadar yayınlanan dizide İstanbul'da sıradan gibi görünen bir taksi durağında yaşanan olaylar ekrana taşınmaktadır. Durağın sahibi eski usta şoförlerden, durağın babacan siması Ramazan'dır. Sevilen dizi aslında Akasya Durağı'ndan önceki ekranların ilk taksi durağını konu alan dizisidir.

11. İşler Güçler

Ahmet Kural, Murat Cemcir ve Sadi Celil Cengiz'in başrollerinde yer aldığı dizide üç yakın arkadaş kendi filmlerini çekmeye karar vermişlerdi ancak hiç paraları yoktu. İşler Güçler, kariyerlerinde farklı noktalardaki üç oyuncunun, beraber bağımsız bir film çekebilmek için girdikleri kısır döngünün trajikomik hikayesini konu almaktaydı.

10. Tatlı Hayat

Haluk Bilginer ve Türkan Şoray'ın başrollerinde yer aldığı dizi, ekranların sevilen dizilerinden olmayı başarmıştı. İhsan'la Sevinç'in üst kat komşuları Türk- Rum çifti Feraye ile Yorgo, kızları Pelin yan komşuları kitapkurdu İrfan ve İhsan'ın annesi Cevriye Hanım ile alışık olmadıkları bu yeni “Tatlı Hayat” hem onları yeni ufuklara taşımış hem de yepyeni sorunlarla karşı karşıya bırakmıştı. Dizi, 2001-2004 yılları arasında ekrana gelmişti.

9. Üsküdar'a Giderken

Erkan Can'ın başrolünde yer aldığı ve 2011 yapımı olan dizide mutsuz evliliğini bitirip annesinin yanına dönen Ayşe, ana kuzusu olarak nitelendirilen ve mutfağa karşı büyük bir aşk besleyen Erdem, fedakar bir ev kadını olan anne ve hayalperest, keyfine düşkün bir aşçı olan babadan oluşan bir aile konu alınmaktaydı. Yaşadıkları olaylardan dolayı birbirlerinden koparak yabancılaşmış bir ailenin hikayesi ilgiyle izlenmişti.

8. Poyraz Karayel

Replikleri ve karakterleriyle ilgiyle takip edilen dizi, hem kurgu teknikleri hem de senaryo olarak çokça sevilmişti. Aşkın ve nefretin, dostluğun ve düşmanlığın, iyiliğin ve kötülüğün en uçlarda yaşandığı bir hikaye olan Poyraz Karayel'de, Poyraz dibi görmüş bir adamdı. Hayatta sevdiği, değer verdiği her şeyi ailesini, mesleğini, karısını ve oğlunu kaybetmiş olan Poyraz, bütün bu dertlerle dalga geçerek ayakta kalmıştı. Poyraz'ın oğluna olan sevgisi ise izleyiciyi ekrana bağlamaya yetmişti bile.

7. Çemberimde Gül Oya

Çağan Irmak tarafından yönetilen dizide Yurdanur'un gençlik hikayesi 1970'lerdeki üniversite öğrenici olaylarıyla başlamıştır. Sağ ve sol fraksiyonlarla uzak bir arkadaş çevresinden gelen Yurdanur, olaylar sırasında bir kaza kurşunuyla en yakın arkadaşını kaybetmiştir. Çıkan büyük kargaşada uzanan tek yardım eli Mehmet'in eli olmuştur.

6. Sıdıka

Toplamda 98 bölüm yayınlanan Sıdıka dizisi, karakteriyle ekranların çokça sevilen yapımlarından olmuştur. Sıdıka Saka ve İstanbul'un bir kenar mahallesinde yaşayan Sinoplu Saka ailesinin maceralarını anlatan dizide Sıdıka okula gönderilmemiş olsa da kendisini eğitebilmiş ve kitap okuyan, espritüel bir ev kızıdır. Evde kapalı kalarak günlerini geçiren Sıdıka'nın dış dünya ile tek bağlantısı pencereden dışarıyı izlemektir.

5. Bizimkiler

1989 yılında ilk kez ekrana gelen Bizimkiler dizisi, şüphesiz Türk televizyonlarının en iz bırakan yapımlarından olmuştur. İlgiyle takip edilen dizi 15 sezon ve 458 bölüm sürmüştür.

Aynı apartmanda yaşayan yedi farklı ailenin günlük yaşamını konu alan dizide ailenin birbirleri ile olan ilişkileri anlatılmaktaydı. Türkiye televizyon tarihinin en uzun süren dizilerinden biri olan dizi, 1989 yılından 2002 yılına kadar sürmüştür.

4. Çılgın Bediş

Yonca Evcimik'in başrolünde yer aldığı dizi, yayınlandığı dönem genç kızların en sevdiği dizilerden olmayı başarmıştı. Liseli sıkı bir arkadaş grubunun maceralarını, okul ve ailevi ilişkilerini ve en önemlisi aşklarını televizyon ekranına taşıyan 1996 yapımı Çılgın Bediş, jenerik müziğiyle de akıllara kazınan yapımlardan olmuştu.

3. Kavak Yelleri

Gençler tarafından yakından takip edilen "Kavak Yelleri” dizisi, lise çağında dört gencin yaşamlarını konu almaktaydı. Bir kasaba hikayesi olarak yola çıkan dizide çocukken birbirlerinden ayrılmayan dört çocuk zamanla büyümüş ve asla kopmamıştır. Büyümek için sabırsızlanan bu gençlerin hayatları; üniversite sınav stresi, aile sorunları, aşk acıları, para sıkıntıları, hastalıklar, ölümler sonrası değişmeye başlar. Şehirler değiştiren ve ülkelerini terk eden gençler okullar kazanır, parasız kalırlar, zengin olurlar, hatta hapse dahi düşerler.

2. Avrupa Yakası

Karakteriyle Türk ekranlarının en sevilen yapımlarından olmayı başaran Avrupa Yakası'nın ilk sezonu 11 Şubat 2004 tarihinde ekrana gelmişti. İlk sezonda yönetmen koltuğunda Hakan Algül'ün oturduğu dizide yer alan Burhan, Gaffur, Fatoş, Aslı gibi karakterler çokça sevilmişti. Replikleri ve Burhan Altıntop'un hareketleriyle sevilen dizi yayınlandığı dönem yüksek reytingler elde etmişti. Avrupa Yakası, üzerinden seneler geçmesine rağmen halen en sevilen dizilerden olmaya devam ediyor.

1. Öyle Bir Geçer Zaman Ki

Karakterleri ve dram yüklü hikayesiyle izleyenleri ekran başına kilitleyen Öyle Bir Geçer Zaman Ki dizisinde 1960'lı yılların sonunda bir ailenin yaşadığı olaylar konu alınmaktaydı. Cemile, kocasının kendisine yaptığı onca kötülüğü ve yaşadığı aile dramını unutamamış, bir evladını torununun doğumunda kaybetmiş bir annenin ve aynı zamanda kendisine ait bir konfeksiyon atölyesinin sahibi bir kadındır. Cemile'nin kızları Berrin ve Aylin; oğulları Mete ve Osman, kayınvalidesi Hasefe Hanım ile Ali Kaptan'ın hikayesini konu alan dizi, Mete'nin evi yakma sahneleri ve diğer tüm sahneleriyle ikonik olmayı başarmıştı.

Bonus: Hayat Bilgisi

Afet Hoca'sı ve öğrencileriyle ekranlarda bizlere çok şey öğreten okul dizilerinden olan Hayat Bilgisi ilk kez 2003 yılında ekrana gelmişti. Dizide Afet Hoca ezberci eğitimden değil, yaratıcı eğitimden yana olan bir öğretmendir. Afet Güçverir buralarda türlü tayinler, atılmalar görmüş ve kardeşine tokat attığı için ayrılmak zorunda kaldığı eski meslektaşı, aşkı Tekin Bey'i ise asla unutmamıştır. Kardeşi ile beraber seneler sonra İstanbul Rıdvan Kanat Lisesi'ne gelmişlerdir. Sevilen dizide Barbie, Pikaçu, Ortega, Kikirik gibi pek çok öğrenci karakteri akıllara yer etmiş ve kült dizilerden olmayı başarmıştır.