Kuruluş Osman Orhan Gazi kimdir? Tarihte Orhan Gazi ne zaman ve nasıl öldü?

ATV ekranlarının sevilen tarihi dizisi Kuruluş Osman’da son bölüm ekranlara damga vurdu. İsmihan Sultan, Osman Bey’e evlat acısı yaşatmak istiyor. Orhan Gazi’yi kardeşi Alaeddin’in pusadıyla zehirleyecek ve onu ölmekten beter edecek. Orhan Gazi’nin zehirlenmesi izleyicilerde merak uyandırdı.

Orhan Gazi'nin akıbetinin ne olacağı merak edilirken, Orhan Gazi karakterini canlandıran Aybars Kartal Özson'un hayatı araştırılmaya başladı. Aynı zamanda izleyiciler, tarihte Orhan Gazi'nin nasıl ve neden öldüğünü de araştırıyor.

Aybars Kartal Özson kimdir?

Başarılı çocuk oyunculardan biri olan Aybars Kartal Özson, 18 Mayıs 2008 yılında doğdu. Bulgaristan göçmeni olan Aybars’ın 1 Mart 2016’ da bir kardeşi dünyaya geldi. Başarılı oyuncu şimdilerde ilkokul ikinci sınıf öğrencisi.

Ailesi tarafından bir ajansa kayıt ettirildikten sonra bir reklam filminde rol aldı, ardından Bir Çocuk Sevdim isimli dizide Hasan karakterini canlandırdı. Bir döneme damga vuran Muhteşem Yüzyıl dizisinde Şehzade Cihangir’e hayat verdi. Bir röportajında oyuncu olmayı ilk başlarda istemediğini dile getiren Aybars Kartal Özson, ileride yönetmen olmak istediğini söylemiştir.

Tarihte Orhan Gazi kimdir?

Osmanlı Beyliği'nin kurucusu Osman Gazi ve Malhun Hatun'un oğludur. Sarışın, uzun boylu ve mavi gözlü, halk tarafından çok sevilen, ulemaya saygılı, merhametli bir hükümdar olarak tanımlanır. Sık sık halkın arasına karıştığı, ve dertlerini dinlediği söylenir. Babası Osman Gazi'nin vefatı üzerine 1326'da bey olmuştur. Orhan Bey'e Şücaeddin, "İhtiyareddin" ve "Seyfeddin" unvanları verilmiştir. Ölüm tarihini 1359, 1360, 1361 ve 1362 gösteren kaynaklar da vardır.

Hatta, onun adına darb edilen sikkede "Sultan-ı Azam Orhan Bey" yazılmaktadır; ve üstelik, Orhan Bey'e ait olan bir tuğra'da "Sultan Orhan" yazılmaktadır. Hatta İbn-i Batuta, Osman Gazi'yi "ilk sultan" olarak adlandırmaktadır.

Orhan Gazi’nin ölümü

Rumeli'deki Osmanlı toprakları üzerinde beylerbeylik görevi yapan Süleyman Paşa, Çorlu civarında bir sürek avı sırasında atından düşerek ölmüştür (1357). Süleyman Paşa'nın ölümü ile; 1359-1362 arasında Orhan Bey'in oğlu ve velîahtı Murad Bey Rumeli'de Osmanlı ordularına komutaya başlamıştır. Osmanlılar 1361'de Dimetoka ve Edirne'yi ellerine geçirmişlerdir. Mart 1362'de ise Orhan Bey vefat etmiş ve yerine oğlu Murad geçmiştir.