Mustafa Armağan anlattı: Türkiye, NATO'ya nasıl girdi

Ensonhaber YouTube kanalına konuk olan Tarihçi Mustafa Armağan, Türkiye'nin 1952 yılında NATO'ya katılımının nasıl gerçekleştiğini anlattı.

Ensonhaber Ensonhaber
Mustafa Armağan anlattı: Türkiye, NATO'ya nasıl girdi
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

PROGRAMI ENSONHABER YOUTUBE KANALINDA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Türkiye, geçtiğimiz haftalarda tarihi bir zirveye ev sahipliği yaptı. 

Ankara'da gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi unutulmaz anlara sahne oldu. 

Zirvenin sona ermesinin ardından ittifakın en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye'nin katılım süreci yeniden gündeme geldi. 

Tarihin tozlu sayfalarından hikayeleri 'Kapsül Tarih' programında paylaşan Tarihçi Mustafa Armağan, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

CHP-DEMOKRAT PARTİ ÇEKİŞMESİ

Türkiye'nin o dönem büyük bir sıkıntı içerisinde olduğunu ifade eden Armağan, Demokrat Parti'nin NATO'ya katılımın gerçekleşmemesi nedeniyle CHP'ye yüklendiğini söyledi. 

CHP'nin bu durumdan büyük üzüntü duyduğunu vurgulayan Armağan, seçimden 3 gün önce, 11 Mayıs 1950'de Cumhuriyet Halk Partisi'nin NATO'ya başvuru yaptığını belirtti. 

"TÜRKİYE'Yİ NATO'YA SOKAN CHP'DİR"

Armağan, seçimleri kazanan Demokrat Parti başvuru sürecini devam ettirse de Türkiye'yi NATO'ya sokanın CHP olduğunu vurguladı. 

CHP'nin şu an NATO, karşıtı olmasının bir anlam ifade etmediğini belirten Armağan, partinin sadece çok kısa bir dönem gerçekten NATO karşıtı olduğu söyledi. 

KORE SAVAŞI

Müslüman kimliği nedeniyle Türkiye'nin dışlandığını ifade eden Armağan, tam bu sırada Kore Savaşı'nın patlak vermesine dikkat çekti. 

Savaş ile beraber Adnan Menderes'ten bir atak geldiğini söyleyen Armağan, bunun NATO'ya giriş yolunu açtığını belirtti.