İsveçli otomobil üreticisi Volvo, halka arz ediliyor
ensonhaber.com

Yıl başından bu yana otomotiv sektörünü etkisi altına alan küresel çip tedarik sıkıntısı nedeniyle birçok marka, ek kaynaklar bulmanın peşinde. Üstelik bu krizin elektrikli araçlara geçiş dönemine denk gelmesi, işleri daha da zorlaştırıyor.

Volvo, elektrikli araç dönüşümünü sağlamak için halka arz olmayı planlıyor. Şirket, bu planla küresel çip krizine rağmen 2,9 milyar dolar elde etmeyi amaçlıyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN KULLANILACAK

Marka, halka arzdan elde edilecek gelirle tamamen elektrikli araç üretimine geçişi ve doğrudan tüketiciye satış modelini finanse etmeyi planladıklarını söyledi.

Volvo’nun sahibi Çinli Geely Holding Grup, bu yıl planlanan ilk işlem gününde de şirketin en büyük hissedarı olma konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Geely’nin Yönetim Kurulu Başkanı Eric Li, “Sektörde eşi benzeri görülmemiş bir değişim yaşanırken ikonik İsveç markası Volvo’nun değişim ve gelişimini destekledik. Volvo’yu en büyük hissedarı olarak küresel başarı hikayesinde desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

VOLVO

Volvo ve Geely’nin desteklediği ve 20 milyar dolar değerlemeyle halka arz olmayı kabul eden elektrikli araba üreticisi Polestar da Volvo'nun halka arzını destekleyen en önemli şirketlerden bir tanesi.

Volvo geçen yıl 660 bin araba satarken, Polestar 2021'de 29 bin araç satmıştı. Yeni fonlamayla beraber Volvo, satışlarını 2025 yılına kadar 1,2 milyona çıkarmayı hedefliyor.

Volvo'nun halka arzı, telekomünikasyon şirketi Telia'nın 2000 yılında 8,9 milyar dolara halka arz edilmesinden sonra İsveç'in en büyük halka arzı olmuş olacak.