Operasyonel araç kiralamada en çok tercih edilen markalar
ensonhaber.com

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını, otomotiv sektörüne oldukça büyük darbe vurdu.

Birçok üretici yeniden eski günlere dönme planları yaparken, operasyonel araç kiralama sektörü salgını başarıyla atlattı.

Türkiye araç kiralama sektörünün çatı kuruluşu olan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği'nin (TOKKDER) raporuna göre, operasyonel araç kiralama sektörü, 2020 yılının dokuz aylık döneminde 29 bin adet yeni aracı filosuna kattı.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN MARKALAR

TOKKDER raporuna göre, ilk dokuz ayda Renault yüzde 25.9’luk pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası oldu.

Renault’u yüzde 14.5 ile Fiat, yüzde 11.6 ile Volkswagen ve yüzde 11.4 ile Ford markaları takip etti.

arac-kiralama

"YÜZDE 2 KÜÇÜLME BEKLİYORUZ"

Üçüncü çeyrek raporuyla ilgili açıklamalarda bulunan TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, "Operasyonel araç kiralama pazarının şu anki rakamın altına düşmemesini arzu ediyoruz. Ama o kadar çok değişken var ve rasyolar o kadar sık değişiklik gösteriyor ki, yılın kalan çeyreğinde yüzde 2 civarında daralmayı beklemek gerekir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Pandeminin ortaya çıkardığı unsurlardan birisinin de tasarruf olduğunu kaydeden Ekici, "Son dönemde TL’nin dolar ve euro karşısında değer kaybı, güncel olarak yükselme eğilimi gösteren kredi faiz oranları ve yeni ÖTV düzenlemesi, yeni araç edinme maliyetlerinde önemli artışlara neden oldu.

ÖTV matrahı baremlerinde yapılan son değişiklik, dengeleri değiştirecek bir karar oldu. Bu durum, ilgili segmentlerde araç kiralama ve satın alma şartlarını zorlayıcı bir hale getirdi.

"TALEP YERLİYE KAYDI"

Talebin yerli ve alt segmentteki araçlara kaymakta olduğunu söyleyebiliriz. Tasarruf etmek isteyen birçok sektör müşterisi, bu dönemde kiralama yöntemiyle edindiği mevcut araçlarını yenilemek yerine, bu araçların kira sürelerini uzatmak istiyor.

Mevzuat gereği sektör olarak 48 aydan uzun süreli araç kiralaması yapamamaktayız. Bu durumun aşılması için ilgili devlet kurumları nezdinde girişimlerimizi sürdürüyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

Operasyonel araç kiralamada en çok tercih edilen markalar

Operasyonel araç kiralamada en çok tercih edilen markalar

Operasyonel araç kiralamada en çok tercih edilen markalar