
Büyükşehir belediyelerine ilişkin tasarının TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında BDP'li Sırrı Süreyya Önder'in açıklamaları, Atatürk tartışması çıkardı.
"KÜRTLER BİZİM KARDEŞİMİZ"
İçişleri Bakanı Şahin'in "Kürtler bizim kardeşimiz" sözüne karşı Önder, "Bu 'Kürtler bizim kardeşimiz' lafı kibrin en vücut bulmuş halidir. Hele bir kere de ki bizim abimizdir" karşılığını verdi. Şahin ise Önder'e, 'Abimizdir. Kardeş; küçüğü de büyüğü de kapsar" dedi.
Önder, dünyadaki en büyük savaşların kardeşler arasında olduğunu belirterek, "Tarihi dinleyeceksin Sayın İçişleri Bakanı. İslam ahlak ve fazileti zaten yok, tarih şuurun olsaydı böyle konuşacaktın. Demokrasi bunun için güzeldir. Adıyamanlı biri gelmiş İçişleri Bakanı'na demokrasi dersi veriyor" dedi.
"KİMSE ATATÜRK'Ü SEVMEK ZORUNDA DEĞİL"
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'ın ''Kimse sevmek zorunda da değil.Sever sever, sevmez sevmez'' demesine MHP'li milletvekilleri, ''Sayın Başkanmüdahale edin, Atatürk'e hakaret ediyor. Atatürk'ü sevmiyorsa çıkacak dışarı'' diyerek tepki gösterdi.
MHP'li Nevzat Korkmaz, ''Eliniz kanlı, diliniz kanlı, sen Atatürk'e lafsöyleyecek adam mısın?'' diye bağırdı. Önder, kimsenin Atatürk'e hakaretetmediğini, kimsenin kendilerine terbiye dersi veremeyeceğini belirterek,''Sevdalık iki baştan olur. Falancayı seveceksin, filancaya söveceksin, böyle bir şey yok'' dedi.
"ÇEVİR KAZI YANMASIN"
Önder'in ''Atatürk bu yüzyılın yetiştirdiği en büyük adamlardan biridir'' sözlerine İçişleri Bakanı Şahin ''Çevir kazı yanmasın'' deyince ortam gerildi.
BAKAN ŞAHİN'İ MHP'Lİ VEKİLLER SAVUNDU
Muhalefet partileri, özerk bir yönetimin altyapısını hazırladığı gerekçesiyle düzenlemeye tepki gösterirken, CHP ve MHP'liler ile BDP'liler arasında "Atatürk'e saygısızlık" tartışması yaşandı. BDP'lilerin sert eleştirilerine hedef olan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'i de MHP'li milletvekilleri savundu.
Komisyonda yaşanan bu kavganın görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde BDP'li Önder'in oldukça gerildiği gözlerden kaçmadı.
