Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mültecilerin gönderilmesi ile ilgili konuştu
DHA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Gençlik Merkezi'nde, 28 Temmuz'da çıkan orman yangınlarında traktörleri kullanılamaz hale gelen 16 çiftçiye yeni traktörlerinin teslim edilmesi için düzenlenen törene katıldı.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, mültecilerin güvenli bir şekilde ülkelerine gönderilmesi için uluslararası toplumdan destek görmeye başladıklarını ifade etti.

Mevlüt Çavuşoğlu: Mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için çalışmalarımız var VİDEO

"MÜLTECİLERİN ÜLKELERİNE DÖNDÜRÜLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ VAR"

Bakan Çavuşoğlu, mültecilerin koronavirüsle birlikte bütün dünyada sorun olduğunu ifade ederek, "Artık mültecilerin güvenli şekilde ülkelerine döndürülmesi, gönderilmesi için uluslararası toplumdan daha iyi bir destek görmeye başladık. Bu işin ciddiyetini biraz anladılar. Başta BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'yle Suriyeliler başta olmak üzere mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için çalışmalarımız var.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mültecilerin gönderilmesi ile ilgili konuştu

"LÜBNAN'DAKİLERİN DURUMU ÇOK KÖTÜ"

Bu konuda komşu ülkeler Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak olarak biz bir inisiyatif başlattık. En fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan komşu ülkeler olarak. Lübnan'dakilerin durumu çok kötü. Tabii bunları zorla iterek değil de sahada, Suriye içinde, bizim harekat bölgelerimizde olduğu gibi, İdlib'de olduğu gibi ülkesine dönen insanlara bir şeyler sağlayabilmek; okul, eğitim, sağlık, istihdam yaratıcı projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi.

"HEPİMİZİN TUTUMU BELLİ"

İç savaş devam ettiği için Avrupa ülkelerinin bugüne kadar Suriye'nin yeniden inşasına karşı çıktığını söyleyen Çavuşoğlu, "Bu doğruydu, savaş devam ederken bir ülkenin yeniden inşası gerçekçi değildi. Rejimle ilgili olsun hepimizin tutumu belli ama sahada temel ihtiyaçları karşılamak mümkün" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mültecilerin gönderilmesi ile ilgili konuştu

"MUHATAPLARIMIZ YOK"

Afganistan'daki durumun Suriye'den çok farklı olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "İnsanları hemen göndermek doğru da değil, mümkün de değil. Muhataplarımız yok. Biz zaten bir önceki yönetim döneminde uçaklarla Afganları Afganistan'a gönderiyorduk. Pakistan'a da aynı şekilde gönderiyoruz. Sonuçta bu bir sorun, tüm dünyada sorun. Koronavirüsle beraber, bu sorun daha da artmaya başladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu mültecilerin gönderilmesi ile ilgili konuştu

"BU İŞE IRKÇI VE FAŞİZAN BAKMAK SON DERECE YANLIŞ"

Bu küresel bir sorunsa uluslararası toplum olarak hep birlikte bu sorunu çözelim. Biz yine de bu işin bir sorun olduğunu görüyoruz, toplumda bir rahatsızlık da var. Ama bu işe ırkçı ve faşizan bir yaklaşımla bakmak son derece yanlıştır.

Diğer taraftan toplumsal bir sorunsa da hep birlikte sakin bir şekilde değerlendirip, yeni politikalar da üreterek, çare bulmak için İçişleri Bakanlığımız başta olmak üzere tüm kurumlarımızla çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu: Mültecilerin ülkelerine döndürülmesi için çalışmalarımız var -1

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)