Kılıçdaroğlu sonucu başarılı buldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim sonuçlarına ilişkin açıklama yaptı.

CHP'nin bir başarısı olduğunu açıklayan Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkez de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

KILIÇDAROĞLU'NUN REFERANDUM MATEMATİĞİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açıklama yapıyor:
"Her siyasetçi için temel bir görev ve ahlaki bir sorumluluktur. Bu duygu ve düşünceyle yurttaşlarımızın ortaya koyduğu iradeyi saygıyla karşılıyorum. Bir konuya dikkat çekmek sitiyorum Halkın iradesine saygıgösterilmesinin çok önemli koşulu, uygun ortamın yaratılmasıdır. Bir taraf olan bertaraf olur diyen bir süreci yaşadık. yurttaşların özgür iradeerine ipotek konmaya çalışıldı. Malesef AKP kampanya sırasında sınıfta kaldı.

Bu anayasaylai AkP iktidarı,sadece kendine yarayan bir sistem kurmak için adımını atmıştır. Bu konuda yurttaşlarımızı uyarmaya aynı sorumluluk ve kararlılıkla devam edeceğiz. İki kutuplu bir siyasete hizmet ettiğini ortaya koymuştur. Bu gergin siyasi otamdan çıkmadan sağlıklı bir demokrasiye kavuşmamız mümkün değildir. Seçmenlerin %r42'si hayır demiş, %23'ü oylamaya katılmamıştır. Bu azımsanacak bir rakam değldir. İki yay içinde 70 ilde mitingler yaptık ve halkımızla buluştuk. Bu sonucun alınmasında emeği geçen herkese, bize güvenenlere şükranlarımı sunuyorum Elbetee bu akşam ortaya çıkan halk iradesine saygı gösteriyoruz. Ama Türkiye bikrkaç kişinin yaptığı düzenlemerle yoluna devam edemez. Bu ülkenin gerçek sorunlarına çözümler üretecek polikatalar üretmek zorundayız. Daha büyük heyecan, güç ve kararlılıkla devam edeceğiz. Türkiye'yi akrış karış gezme, yurttaşlarımızın dertelerine yurttaşlarımızla birlikte çözüm bulmaa çalılşmalarımız devam edecektir.

%42'lik bir sonuç, CHP açısından iyi bir sonuç: Kampanyada yaptığımız çabaları hepinizi biliyorsunuz. Ama sonuçta halkın iradesi böyle çıktı. Biz bundan sonra da çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdüreceğiz. Diğer partiler de hayır oyunu kullandırlar, evet oyunu sadece AKP kullanmadı. Evet ve hayyıroyu kullanan farklı partiler vardır. Bunu poarti başarısızlığı olarak ortaya koymak doğru değildir. Zaten seçim sürecine giriyoruz, aynı çabamızı sürdürüeceğiz.

NEDEN OY KULLANAMADI
Oy kullanmaya gelince, ben İstanbul'da kaydım vardı. Ben de biliyordum,o rada oyumu kullanmıştım. Ama benim bilgimin dışında, bilemedğim bir gerekçeyle gidiliyor ve orada adresimin değiştirildiğine dair kaydım siliniyor. Ve ben bunu çok sonra öğreniyorum. Oysa ben de her yurttaş gibi kaydımın olduğunu sanıyorum. Elbettek i bu güzel bir tablo değildir. Bu konuyla ilgili partimi ve arkadaşlarımı üzdüysem özür dilerim. Benim çalışmam gerekiyordu bu konuyla ilgili. Bu yoğun trafik içinde seçim kütüklerime bakamadım. Arkadaşlarım bazı temaslarda bulundular, artık herhangi bir işlem yapamayacjklarını ifade ettiler.

Diğer siyasi partilerle ilgil yorum yamam doğru olmaz. Ama biz CHP olarak tüm siyasi partilerden daha yoğun bir çalışma sergildeik. Kamuoyu da biliyor Hiç bir siyasi parti 70 ile gitmedi.

Yoldaydım zaten. Arkadaşlar toplansın seçim sonuçlarını değerlendirdisnler, ben de gelince basın toplantısı yapacağım diye söylemiştim. Bana da bir taslak metin hazırlayın demiştim. Benim talimatımdı.

Ortaya çıkan tablo, bizim açımızdan yeterli değildir. Ama azımsanacak bir oran değil. Bundan sonraki çabalarımızla bu oranı arttırmayı düşünüyoruzi kaarlıyız. Erken seçim konusunda kararı AKP verecek, sayısal olarak onların çoğunluğu var. Ama olursa biz hazırız tabi.

EVET DE HAYIR DA VATANDAŞIN TERCİHİDİR
Yolda dinledim Sayın Başbakan'ı. Uzlaşma kültürü gelişirse Sayın Başbakan da, dayatmadan vazgeeçrse biz de katkı veririz. Referandum sürecinden önce de sonra da, bunun bir CHP için başarı veya başarıszlık olarak böyle bir yorum yapmadım. Özenle kaçındım böyle bir yorumdan. Hayır çıksa da yurttaşların tercihidir, CHP'nin başarıszlığı değildir. Toplumun büyük bir ksımı baskı altına alındı. Tarafsızlar baskı altındaydı, bakanlar, Başbakan bu baskıları yaptı. Bizim çabalarımızın %42'lik bir sonuç alınmasında büyük katkı sağladı.

Seçim sonuçlarını sandıklar ve iller itibariyle alacağız, dğeerlendireceğiz. Öncesinde de söylemiştim, halk oylaması sonucu çıkan tabloya göre illerimizin de performansını değerlendireceğiz.

Oy kullanmamala ilgili olarak kimseyi sorumlu tutumak istemiyorum ben. Bir yurttaş olarak bakmam gerekiyordu, nasılsa bir yerde kaydım vari, orada oy kullandım diye düşündüm. Ama bu bilgiler benim iradem dışında siliniyor, benim bilgim bile olmuyor. Demokrasi açısından hoş olmayan bir tablo, ama ben karşı karşıya kaldım. Kontrol etme gereğini duymadım çünkü böyle bir tabloyla karşılacağımı hiç sanmıyordum.

Bir, oraya giden polis arkadaşlar kimin talimatıyla gitti buyrun araştırın. İki, orada kaydım siliniyor, üç bana bilgi verilmiyor. Muhtarın bile haberi yok. Nasıl oluyor bu?

Süreci hemen çok karamsar bir hava içinde değerlendirmek istemiyorum.Çünkü Say8ın Başbakan daha önce genel seçimlerden sonra bugün yaptığı konuşmanın benzerini yapmıştı. Herkese çiçekler dağıtmıştı, fakat daha sonra çok baskıcı bir süreidcn içine girdik. Bugün de olumlu mesajlar verdi. Ama korkarım ilk genel seçimlerden sonra verdiği mesajdan sonra aldığı tavırdan bu kez vazgeçer. Uzlaşmacı bir tavır sergilerse memnun oluruz, demokrasi kazanmış olur. Elbetteki AB'nin yargıyla ilgili olarak ilerleme raporunda görüşleri çıkacaktır ortaya. Ona da bakacağız biz. Önümüzdeki günlerde daha net bir tavır bekleyeceğiz hükümetten.

Önce benden ve bana oy veren seçmenlerden özür dilemesini istedim. Bana parlamentoda bir gıdım su vermeyiz diyen başbakanın benden ve seçmenlerinmnden özür dilemediği sürece, aynı masaya oturma şansımız olmayacktır. Biz kararlılıkla devam ediyoruz :Çok yeterli olmasa bile sonuçları olumlu görüyoruz.

Doğudan büyük ölçüde sandığa gitmeme var. Demokrasi açısından aslında doğru değil bu, bir siyasal partimizin böyle bir kararı oldu. Buna da saygı duyacağız. Byokto da demokrasinin bir gereği olarak ortaya çıkıyor. Bütün Tuncelililere teşekkür ediyorum. Onlar 12 Eylül 1982 anayasasına da hayır oyu veren illerden biriydi zaten. Bilinçli kentlerimizden biriydi zaten.