KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan AB'ye: Kıbrıs gerçeklerini öğrenin
İHA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu nedeniyle Brüksel’de bulunan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres’in davetiyle görüşme için Brüksel’e gitmişti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Brüksel’de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

İkinci dönemde görevine devam edecek olan Guterres’i kutladığını belirten Tatar, Kıbrıs’ta iki taraf arasında ortak zemin olup olmadığını görmeye yönelik devam eden çabaları için BM Genel Sekreteri’ne teşekkür ederek, Kıbrıs Türk tarafının yapıcı tutumunu sürdüreceğini söyledi. Tatar, iki tarafın egemen eşitliğine saygı gösterilmesi ve eşit uluslararası statülerinin tanınmasının resmi müzakerelerin başlaması için kaçınılmaz olduğunu ancak bu yeni zeminde yürütülecek müzakerelerin başarı şansı olabileceğini vurguladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan AB'ye: Kıbrıs gerçeklerini öğrenin

"TÜRKİYE VE TÜRKLERE KARŞI TARİHİ HATALAR YAPILDI"

Cumhurbaşkanı Tatar, Guterres’e Kıbrıslı Türklerin AB’de temsil edilmemesinin oluşturduğu eşitsizliği anlattığını söyleyerek, Genel Sekreter’in de bunun doğru olduğunu ancak bu konuda yapabileceği bir şey olmadığını dile getirdiğini belirtti. BM Genel Sekreteri’nin Portekiz Başbakanı olduğu dönemde Türkiye’nin AB’ye alınması için çok uğraştığını ve Türkiye AB’ye alınsaydı, çok daha olumlu ve farklı bir dünyadan bahsedileceğini aktardığını belirten Tatar, Türkiye ve Kıbrıslı Türklere karşı “tarihi hatalar yapıldığını” söyledi.

"KIBRIS'TA İKİ EŞİT VE EGEMEN DEVLETTEN BAHSEDİLMELİ"

Mücadelelerinin sürdüğünü dile getiren Tatar, Kıbrıs’ta iki eşit ve egemen devletten bahsedilmesi gerektiğini kaydetti. Kıbrıs Türk halkının egemenliği ile birlikte varlığını, güven ve huzur içinde sürdürmesi ve Türkiye ile bağlarını koruyabilmesinin önemine vurgu yapan Tatar, Kıbrıslı Türklerin egemenliği sağlanmadan, tek devlet olarak AB’ye girilmesi halinde yaşanacak olumsuzluklara işaret etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan AB'ye: Kıbrıs gerçeklerini öğrenin

"TÜRKİYE'NİN HİMAYESİNDEN VAZGEÇEMEYİZ"

"Türkiye ile bağlarımızın kopmasından, (Türkiye’nin) himayesinden vazgeçemeyiz" diyen Tatar, yeni vizyon ve siyasetlerine Türkiye’nin tam destek verdiğini anımsattı. BM ve AB’ye, Kıbrıs Türk tarafının önerilerini ciddiye almaları çağrısında bulunan Tatar, Kıbrıs Türk halkına yapılan haksızlıkların göz önünde bulundurulması ve egemenlik beklentilerinin yerine getirilmesi için adım atılmasını istedi. Tatar, anlaşma zeminin bu şekilde oluşturulabileceğini belirtti.
Cenevre’ye yeni fikirlerle gittiklerini, iki devletli çözüm modelini gündeme getirdiklerini dile getiren Tatar, federasyon modelinde anlaşmaya varılamadığını söyledi. Tatar, BM Genel Sekreteri Guterres’in kendisini Eylül ayında New York’ta yapılacak BM Genel Kurul toplantılarında görmeyi beklediğini söylediğini de kaydetti.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan AB'ye: Kıbrıs gerçeklerini öğrenin

"MİÇOTAKİS'E İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM TALEBİMİZİ ANLATTIM"

Cumhurbaşkanı Tatar, aynı otelde kaldığı Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ile sabah saatlerinde kahvaltı salonunda karşılaşarak ayaküstü sohbet ettiklerini söyleyerek, Miçotakis’e neden iki devletli çözüm talep ettiklerini anlattığını belirtti. Miçotakis’e Kıbrıs’ta 60 yıldır iki ayrı devlet bulunduğunu aktardığını dile getiren Tatar, anlaşmanın ancak iki ayrı devlet modeli ile sağlanabileceğini anlattığını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan AB'ye: Kıbrıs gerçeklerini öğrenin

"KIBRIS'IN GERÇEKLERİNE GÖRE HAREKET EDİLMELİ"

Tatar, Kıbrıs’ta anlaşmaya ulaşılmasını Doğu Akdeniz, Yunanistan ve Türkiye arasında da olumlu bir ortam doğmasına yol açacağını kaydetti. Tatar, Miçotakis’in AB içinde bu modele sıcak bakılmadığını söylediğini de belirtti.
Cumhurbaşkanı Tatar, bir gazetecinin sorusuna verdiği yanıtta, Kıbrıs sorununun çözümü için Kıbrıs’ın gerçeklerine göre hareket edilmesi gerektiğini söyleyerek, Kıbrıs’ta 60 yıldır iki devlet bulunduğunu, Kıbrıslı Rumların zenginlik ve ortaklığı Kıbrıslı Türklerle paylaşmak istemediğini kaydetti.

"AB YETKİLİLERİ, KIBRIS GERÇEKLERİNİ ÖĞRENMELİ"

AB yetkililerine de Kıbrıs gerçeklerini öğrenmeleri, Annan Planı döneminde yaşananları unutmamaları çağrısında bulunan Tatar, dayatma ve empoze bir çözümü kabul etmeyeceklerini belirtti. Kıbrıs’ta şehitler verildiğini, Kıbrıs’ın milli dava olduğunu kaydeden Tatar, "Bizi maceraya, tehlikeye götürecek bir anlaşmaya asla evet demeyiz" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan AB'ye: Kıbrıs gerçeklerini öğrenin

"KIBRIS'IN AB ÜYELİĞİ HUKUK DIŞI"

Kıbrıs’ın AB’ye üye olma sürecinde hukuksuzluk yapıldığını söyleyen Tatar, Kıbrıs’ın kuruluş anlaşmalarına aykırı davranıldığını, Türkiye AB üyesi değilken ve Kıbrıs’ta ihtilaf devam ederken Kıbrıs’ın AB’ye alındığını belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreterinin federasyonun başarılı olması için hiçbir zemin bulunmadığını anladığını da ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan AB'ye: Kıbrıs gerçeklerini öğrenin

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)