ensonhaber.com

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 500'ü çocuk, 9 bin 560'ı kadın olmak üzere 33 bin 360 Filistinli öldürüldü, 75 bin 993 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastaneler, ibadethaneler ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip edildi.

TRT Haber canlı yayınında Türkiye'den Filistin'e saldırılarını sürdüren İsrail'e yönelik ihracat kısıtlaması kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Dünyada Türkiye, İsrail'e ilk ambargoyu uygulayan ülke oldu. İsrail'in Türkiye'nin yardım çalışmalarına karşılık vermemesi bizim açımızdan sabır taşını çatlattı. En son Ürdün üzerinden havadan yardım girişimimize engel olundu. Uluslararası kamuoyuna bir işaret fişeği olması amacıyla bizden İsrail'e giden ihracatı özellikle önemli kalemlere geçici olarak sınırlandırma getirdik. Bunu yaparken herhangi bir kaybı önemsemedik. Bizim için önemli olan Gazzelilere zulmün sona erdirilmesi. Tespit ettiğimiz ürünler İsrail açısından önemli ürünler" açıklamasında bulundu.

Bolat, İsrail'in hedef ülkeler listesinden çıkartıldığını anımsatarak bakanlığın Filistin'e saldırılarına devam eden İsrail'e yönelik ihracat kısıtlaması uygulanmasını kararlaştırdığını söyledi.

"Yalan haberlerin kaynağı İsrail istihbaratı"

"Etrafta dolaşan yalan yanlış haberlerin kaynağının İsrail istihbaratı olduğunu tespit ettik. Türkiye'nin Gazze'ye sahip çıkmasını itibarsızlaştırmak istiyorlar. Bugüne kadar Gazze ile ilgili çalışmalar hep devam etti" diyerek söz konusu ürünler içinde gıda, tıbbi ürünler, ilaç, mutfak eşyası, konfeksiyon gibi insanların temel ihtiyaçlarının kapsam dışı bırakıldığını dile getiren Ömer Bolat, "Gelişmelere göre devletin ilgili kurumları değerlendirmeleri yaparlar ve Ticaret Bakanlığı olarak bunları biz ya da Dışişleri Bakanlığı'mız kamuoyuyla paylaşırız" diye konuştu.

İsrail ile ticaretin özel şirketler tarafından yapıldığının altını çizen Bolat, Ticaret Bakanlığı'nın ticareti yapan bir kuruluş olmadığını, söz konusu ticaretin yüzde 99,9'unun özel şirketler tarafından yapıldığını bildirdi.

"Jet yakıtı iddiası büyük bir iftiradır"

Bolat, Türkiye'den İsrail'e jet yakıtının askeri uçaklara satılıyormuş gibi yansıtıldığını belirterek "Türkiye'de uçak yakıtı satan iki özel akaryakıt şirketi var. İsrail'den Türkiye'ye çok sayıda turist geldi. Sivil uçuşlar bir müddet devam etti. Uçuşlar birkaç ay önce iptal edildi. İsrail'e satılan yakıt, İsrail'in turist getiren hava yolu şirketlerinin uçaklarına satılan yakıttır. Türkiye'ye geliyorlar, benzini dönüş için alıyorlar. Bu, Türkiye'nin ihracatı gibi yazılıyor" ifadelerini kullandı.

İsrail'in askeri uçaklarına benzin satılıyormuş gibi lanse edilmesini iftira olarak nitelendiren Bolat, şöyle devam etti:

Jet yakıtı iddiası büyük bir iftiradır. Vatandaşlarımız siyaset istismarcılığı anlamında yapılan bu iftiralara kanmasın. Filistin davasına en büyük hizmetleri yapan cumhurbaşkanımıza, hükümetlerine, devlet yöneticilerine karşı iftirayı yapmak günahların en büyüdüğüdür.

"İsrail'e yapılan ticaretin içinde Filistin'e yapılan ticaret de yer alıyor"

Bolat, İsrail konusunda hükümetin doğru adımlar atmaya devam edeceğini dile getirdi.

İsrail'e yapılan ticaretin içinde Filistin'e yapılan ticaretin de yer aldığını anlatan Bolat, Filistin'e gönderilen ürünlerin gümrük ve limanlarda İsrail adıyla geçtiğini söyledi.

Söz konusu ihracatın çok fazla olmadığının dile getirildiğini anlatan Bolat, Filistin'e ihracatın 1 milyar dolar civarında olduğunu, kayda girmeyen kısımların da dahil edilmesiyle 2 milyar dolarlık ticaret olduğunun açıklandığını kaydetti.

Vatandaşlardan Filistin halkının haklarını, hukuklarını, menfaatlerini düşünen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, hükümete ve devletine destek olmaya davet eden Bolat, Filistin'e yardımların devam edeceğini bildirdi.

"Gazze'ye en çok yardım ulaştıran iki ülkeden biri Türkiye olarak tescillendi"

Bolat, Batılı ülkelerin Gazze'ye havadan yaptıkları yardımların 30 bin tonluk yardımlar olduğunu anlatan Bolat, "Türkiye'den bugüne kadar toplam 42 bin ton yardım malzemesini Gazze'ye ulaştırmayı başardık. Dünya'da Gazze'ye en çok yardım ulaştıran iki ülkeden biri Türkiye olarak tescillendi. Kanallar açık olsa çok daha fazlasını içeriye sevk edeceğiz. Bu anlamda hiçbir eksiğimiz yok. Ümidimiz ve beklentimiz İsrail'in bir an önce ateşkes yapması" diye konuşurken İsrail'in Batılı kamuoyu ve hükümetlerden de ikazlar almaya başladığını kaydetti.