Salih Müslim: Schengen'im var iltica etmedim

salih müslim

IŞİD, Irak'taki ilerleşinin yanı sıra son aylarda Suriye'deki faaliyetlerini de artırdı. IŞİD, Kürt şehri olan Kobani'yi kuşattı, PKK'nın Suriye'deki kolu olan PYD'nin militanlarını bazı bölgelerde bozguna uğrattı.

PYD BAŞKANI FİNLANDİYA'YA KAÇTI

Kobani'ye yaşayan yüz binlerce sivil Kürt ise çareyi Türkiye'ye sığınmakta buldu. Gerek PKK'nın Kandil'deki yöneticileri, gerekse Kuzey Irak'taki Peşmerge güçleri PYD'ye yardıma gitmezken, Kürt haber ajansı avestakurd.net'in verdiği bilgiye göre IŞİD yenilgisine uğrayan PYD'nin başkanı Salih Müslim de Finlandiya'ya kaçtı.

Salih Mislim li Fînlanda iltîca kir

Kürt haber ajansı, PYD Başkanı'nın Finlandiya'ya kaçtığı haberi "Salih Mislim li Fînlanda iltîca kir (Salih Müslim Finlandiya'ya iltiaca etti)" manşetiyle duyurdu. Salih Müslim, Suriye'deki 3 büyük kantonun bir numaralı yöneticisiydi.

KOBANİ'DE DEĞİL DANİMARKA'DA ÇIKTI

Salih Müslim, Strasbourg'dan Danimarka'nın başkenti Kopenhag'a gelerek 400 kişilik bir salonda Danimarka'da yaşayan Kürtlere hitap etti.

Hakkında bugün yazılan, Finlandiya'ya iltica ettiği iddiasını yalanlayan Müslim, "Bugüne kadar kimseden iltica talep etmedim bunu herkes bilsin. Cebimde pasaportum var ve Schengen vizesiyle seyahat ediyorum, nereye gitmek istesem sağolsunlar yardımcı oluyorlar" dedi.

Salih Müslim: Schengen'im var iltica etmedim

"MECBUR OLUNCA İLTİCA AYIP DEĞİLDİR"

Mecbur kalanlar için iltica etmenin de ayıp olmadığını söyleyen Müslim, kendisinin iltica talebinde bulunmadığını yineleyerek yanında olan vizeli pasaportunu isteyenlere gösterebileceğini ifade etti.

Kendisi de Kobanili olan Müslim, Kobani'nin 2 yıldır kuşatma altında olduğunu, elektrik ve içme suyunun kesildiğini belirterek şunları kaydetti:

"Teşrin Barajı'ndan gelen elektrik ve Fırat'tan pompalanan içme suyu kesildi, 2 yıldır elektrik ve su yok. Kimse bunları yazmıyor, ben diyorum çünkü ben Kobaniliyim biliyorum. Afganistan Tora Bora dağlarından, Suudi Arabistan'dan, Tunus'tan AB ülkelerinden gelip Kobani etrafında toplandılar ve ağır silahlarla saldırıyorlar. Ancak Kobani düşmeyecek. Bugüne kadar kimse bize silah vermedi. Avrupa'daki Kürtler dolarları gönderiyor biz de parayı verip kaçakçıdan silahı temin ediyoruz. Kaçakçılar IŞİD'ten bile silahı kapımıza kadar getiriyor. Tanksavar gibi zırhlı araçlara karşı kullanılan silahlara ihtiyacımız var bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü ABD'nin gelişmiş silahları onların elinde."

"TEZKERE İYİ NİYETLERLE KULLANILACAKSA.."

Salih Müslim, TBMM'de bugün kabul edilen tezkere ile ilgili olarak da, iyi niyetlerle kullanılması halinde bir sorun olmayacağını belirterek, "Ancak halklara zarar vermek için kötü niyetlerle birşeyler yapılırsa ters teper. Tampon bölge vesaire herkes birşey diyor. Biz Rojava'da bir yönetim var diyoruz. Bu yönetime danışmadan başka türlü hareketleri işgal olarak görür karşı koyarız" diye konuştu.

"IŞİD BİR KİRALIK KATİL"

Müslim, IŞİD'in kendilerine yönelmesinin sebepleri olarak ise "Farklı inançları, kadınların haklarını, başka halkların, ana dillerini tanıyan bir sistem kurduk. Petrol şirketleri onlarca yıllık anlaşmalarla petrol işletirken bizde petrol halkın eline geçiyor. Bunlar hesaplarına gelmedi ve devletler demokratik bir sistem kuruyoruz diye savaş açamazdı. Bu nedenle kiralık katil arandı ve hukuku olmayan IŞİD bulundu" ifadelerini kullandı.

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Avrupa'da giderek kabul gördüklerini de ifade ederek davet edilmedikleri Cenevre-2'de Kürtlerin varlığını kabul ettirmeye çalıştıklarını ancak şimdi olan bitenlerden sonra El Ahdar el-İbrahimi'nin de herkesten önce Cenevre-3'te ne yapalım diye kendilerine sorduğunu öne sürdü.